„Sofijina srca“ – projekt naše škole

    U kulturnoj povijesti Đakova i Osječko-baranjske županije teško je pronaći ljubavni par koji se može usporediti s Jakobom Haibelom i Sofijom Weber Haibel. Ovaj majstor Singspiela, tenor i skladatelj, član znamenite Schkanderove družine koja je izvodila Mozartova djela, Mozartov šurjak, dolazi iz Beča u Đakovo 1806., kao udovac sa Sofijom Weber Haibel i postaje regens chori đakovačke katedrale. U Đakovu su se vjenčali i sretno živjeli do 1826. kada Jakob umire a Sofija se vraća u Salzburg kod sestre Konstance, Mozartove udovice.

       U čast ovim velikanima Srednja strukovna škola osmislila je 2015. projekt Haibelove praline, kada je Jakob poput svog šogora Mozarta dobio vlastite praline, prateću brošuru i niz promidžbenih proizvoda kojima se ukazivalo na važnost ovog skladatelja i glazbenika koji je u Đakovu skladao 16 misa, a u Beču su njegovi Singspilei izvođeni i više od stotine puta. Projekt je predstavljen diljem Hrvatske ali i u Haibelovom rodnom Grazu i u mjestu najveće slave, Beču, a sada je red da vlastite praline dobije i njegova, ništa manje slavna supruga, Marija Sofija Haibel. Rođena je najvjerojatnije u listopadu 1763. godine u mjestu Zell im Wiesental u Njemačkoj, a umrla je u Salzburgu 26. listopada 1846. Rođena je u glazbenoj obitelji, kao najmlađa od četiri sestre koje su se sve okušale u glazbenim vodama, kao pjevačice. Dvije su postigle značajan profesionalni ugled i uspjeh: Josepha Weber i Alojzija Weber. Njihova majka Cäcilia Weber se selila s obitelji u München, a zatim u Beč pokušavajući pomoći sestrama da ostvare pjevačku karijeru. I Sofija je pjevala u  bečkom Bürgtheateru u sezoni 1780-1781, ali nije postigla značajniji uspjeh.

       Prema biografima čini se da se Mozart udvarao objema sestrama Sofiji i Konstanci za koju se kasnije i oženio, ali je do kraja života bio u iznimnim odnosima sa Sofijom. U pismu od 15. prosinca 1781, Mozart je opisao Sofiju kao dobroćudnu, ali ne pretjerano pametnu. Kada su se Mozart i Konstanca vjenčali 1782, ona je bila jedina sestra na svečanosti.

       U prosincu 1791. kada je Mozart umro, Sofija je imala 28 godina, a bila je jedina neudana kći u obitelji Weber. Udala se u Đakovu nakon 16 godina, s 44 godine 7. siječnja 1807. za Jakoba Haibela. Nakon Haibelove smrti 1826. Sofija se preselila u Salzburg, gdje je Konstanca, po drugi put udovica živjela. Nakon 1831. pridružila im se i treća sestra Alojzija, nakon što je ostala udovica. Alojzija je umrla 1839., Konstanca 1846, a Sofija 1846.

        Najpoznatija ostvaština Sofije Haibel njeno je pismo upućeno iz Đakova danskom diplomatu Georgu Nissenu – za koga se 1809. nakon desetogodišnje veze bila preudala Mozartova udovica Konstanca 7. travnja 1825. uputila iz Diakovara (Đakova) Konstancina najmlađa sestra Sofija rođ. Weber (hrv. bi se reklo: Tkalac). Mozartova šogorica dakle, a tada u dobi od šezdesetak godina. Njezino je pismo, pisano doduše iz vremenske razdaljine od trideset i četiri godine, najautentičnije svjedočanstvo o Mozartovoj smrti. Nissen, plemeniti Konstancin drugi suprug, bio je nakon umirovljenja nakanio napisati monografiju o Mozartu, te mu je Sofija na njegovu zamolbu opisala šurjakove zadnje dane, te smrtodan 5. prosinca 1791. Pismo đakovačke gospođe glazbenikovice prevedeno je svakodnevno razgovornim stilom, koji otprilike odgovara građanskom biedermayeru i onodobnom ženskom pismu, preveo je akademik Ante Stamać.

      U ovoj brošuri donosimo originalan tekst ovoga pisma, prijevod na njemački, ali i priču „Pismo iz Đakova“  Mirka Ćurića, nadahnutu Sofijinim pismom, književno viđenje života i smrti ovih znamenitih Đakovčana, koje je na njemački preveo dr. Robert Hajszan iz Guttenbacha.

Prilažemo i recept Sofijinih pralina – Sofijina srca – tako nazvanih jer je Sofiju upravo srce i ljubav, dovelo u njoj nepoznato Đakovo, u kojem je ostavila veliki trag pa se nje i njenog supruga još uvijek sjećamo. Praline su upakirane u posebnu kutiju, a osmislit ćemo i niz drugih proizvoda kojima ćemo promicati jednu veliku priču kojom se naše škole, naš grad i naša županija ponose.

       U svrhu promocije i jačanja praktičnog dijela obrazovanja naših učenika s kojima su nastavnici zajedno provodili aktivnosti vezane uz brošuru i izrade pralina, ostvaruje se dodana vrijednost projekta VirtuOS. Daljnjim razvojem turističkog proizvoda, zajedničkim radom učenika i nastavnika ostvarit će se i održivost nakon provedbe projektnih aktivnosti.

Kroz praktičnu primjeru naučenog, učenici su aktivnim sudjelovanjem u ovoj aktivnosti ojačali znanja i vještine te ulazak kasnije na tržište rada. U tu svrhu bio je potreban sav radni materijal za izradu pralina (kutijice za pakiranje, čokolada, silikonski kalupi i dr.), ali i tiskanje brošure u okviru projekta VirtuOS.

 Prva promidžba Sofijinih srca dogodila se 12. studenog 2022. u Salzburgu u Hrvatskom centru, gdje su naši učenici organizirali radionice pravljenja Sofijinih srca s učenicima centra i također ih upoznali s poveznicom Đakova i Salzburga, ali i Graza i Beča sa životom Sofije Haibel. Radionica je bila uspješna i učenici Hrvatskoga centra su naučili praviti Sofijina srca uz pomoć učenika iz Đakova, a također  su naučili nešto novo iz povijesti naših gradova i upoznali se s našom školom i Regionalnim centrom kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek i mogućnostima koje pruža suradnja u ovom projektu. Na poklon su učenici i nastavnici u Salzburgu kao suvenire dobili majice i platnene torbe sa Sofijinim likom i Sofijine praline za kušanje.

Nakon ovoga, 24. studenog 2022. idemo u posjet  Hrvatskoj osnovnoj školi i gimnaziji (HOŠIG) u Budimpeštu, gdje će naši učenici i nastavnici također predstaviti ovaj projekt i održati radionicu s njihovim učenicima i nastavnicima i predstaviti našu školu zajedno s partnerom u projektu Regionalnim centrom kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

Izvješće izradila: Marija Katilović

Skip to content