Razvrstavanje otpada u praktikumima i kompostiranje

U našoj školi 12. prosinca 2022. održana je poučna radionica namijenjena učenicima slastičarima, kuharima i konobarima u sklopu horizontalnih aktivnosti projekta RCK VIRTUS –Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti. Govorilo se o danas vrlo važnoj temi za sve nas, otpadu koje nije smeće, razvrstavanju otpada, recikliranju i podizanju svijesti kod učenika o ovom problemu današnjice. Na radionici su sudjelovali učenici 2.K, 1.K/Si 3.K/F razreda. Cilj je radionice naučiti učenike razliku između otpada i smeća i upoznati ih s posudama obilježenih određenim bojama za određenu vrstu otpada.

Tako odvojen otpad može se reciklirati, što znači ponovno koristiti za preradu i izradu novih proizvoda iz iskorištenih stvari ili materijala.

Bilo je govora i o važnom načinu dobivanja organskog gnojiva – komposta. Učenici su naučili što je kompost i kako se provodi kompostiranje, a otpada koji se može iskoristiti u tu svrhu u našoj kuhinji uvijek ima.

Na kraju, od velike je važnosti da se konačno osvijestimo, da počnemo razmišljati na koje načine ublažiti sve veću štetu koju nanosimo prirodi oko nas. Ova radionica može poslužiti kao prva prilika za to.

Skip to content