OD FOKLORA, PREDSTAVLJANJA KNJIGA, SLANOG I SLATKOG STOLA – DO SLAVONSKIH LOLA !

OD FOKLORA, PREDSTAVLJANJA KNJIGA, SLANOG I SLATKOG STOLA – DO SLAVONSKIH LOLA

Tradicionalni program “Đakovački advent u Tomislavgradu” upriličen je u subotu 10. prosinca 2022. u Tomislavgradu, dvorani Kulturno-informativnog centra, u organizaciji Općine Tomislavgrad i Kulturno-informativnog centra Tomislavgrad. U programima je sudjelovalo tridesetak Đakovčana i Đakovčanki, učenika i učenica, nastavnika i nastavnica Srednje strukovne škole Antuna Horvata, delegacija Grada Đakova, a posebna atrakcija programa bio je nastup Slavonskih lola. U programu je sudjelovalo petnaest učenika i učenica iz naše škole: Dominik Mikešić, Marino Drenški, Hrvoje Lejlić, Marko Vujanović, Stjepan Valjetić, Ivan Antunović, Mateo Mikić, Borna Blažević, Mateo Pongračić, Ivan Znaić, Dorotea Bartolović, Petra Grgić, Stjepan Pastor, Davor Vujnović i Damir Maršić. te mentori i mentorice Anita Šakota,  Dario Kustura, Antonija Bilić, Krunoslav Biberović, Nevenka Kokalović i Marija Katilović.

Program je vodila profesorica Snježana Redžepagić koja je nadahnutim riječima opisala ljepote đakovačkog i duvanjskog Adventa kao i trajnu vezu dva grada koja se ogleda i u ovoj manifestaciji.  U ime domaćina sve nazočne je pozdravio načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Buntić, te je gostima iz Đakova zahvalio na dolasku i zaželio ugodan boravak u Tomislavgradu. U ime Grada Đakova pozdravne riječi je izrekla ravnateljica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Đakova Marija Burek, koja je prenijela pozdrave gradonačelnika koji je te večeri morao ostati na Božićnom balu lipicanca u Đakovu.

U sklopu programa posjetitelji su mogli pogledati nastupe folklornih skupina: HKUD “Fra Jozo Križić” iz Roškog Polja, Udrugu hrvatska duvanjska baština iz Tomislavgrada, Tamburaše Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova te izvedbu Folklorne skupine Srednje strukovne škole: Šokačko kolo i običaj “Vinčac”.

U sklopu programa predstavljene su dvije knjige. O knjizi “Moj tata superheroj”, objavljene u Đakovu 2022.,  govorio je prof. Krešimir Tabak istaknuvši da je sami izazov stvaranja literarnih sadržaja kako za odrasle tako i za djecu prihvatila upravo Ivana Ćurić, spisateljica koja nakon dvije zbirke briljantnih humoreski i dva romana za djecu objavljuje i knjigu kratkih priča. Po njegovim riječima, priče književnice Ćurić svim učiteljima raspoložive su kao neiscrpan resurs za unapređenje nastave, da djecu zabavljaju i uče pozitivnim životnim vrijednostima, kolegijalnosti i suosjećanju.

Mirko Ćurić je predstavio netom objavljenu knjigu prigodnica Ilije Okrugića Srijemca biskupu Strossmayeru, hrvatskog književnika, glazbenika i skladatelja, preporoditelja i svećeniku iz Srijema (1827. – 1897), koji je u svojim djelima spominjao  kralja Tomislava na Duvanjskom polju 925. godine te prelomljeni mač kralja Tomislava, kao simbol neugasle hrvatske državnosti koja jednom mora biti obnovljena.

Za sve posjetitelje programa bio je pripremljen slatki i slani slavonski i duvanjski božićni stol. Duvanjske slastičarice su priredile kolače, a učenici i nastavnici Srednje strukovne škole Antuna Horvata slani stol, s kulenom, kobasicama, čvarcima, sirom i domaćim kruhom pečenim u krušnoj peći.

Vrhunac programa bio je koncert Slavonskih lola, legendi hrvatske tamburaške glazbe koji su i u Tomislavgradu potvrdili svoj status na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Nastavak programa –  Duvanjski Advent u Đakovu – održava se u subotu, 17. prosinca 2022. u Đakovu.

 

Skip to content