USPJEŠNO PROVEDEN ŠKOLSKI PROJEKT “DUVANJSKI ADVENT U ĐAKOVU”

U Đakovu, u Srednjoj strukovnoj školi, Kući Reichsmann i na Strossmayerovom trgu, održan je tradicionalni projekt naše Škole “Duvanjski Advent u Đakovu” pod pokroviteljstvom Grada Đakova i RCK VirtuOs iz Osijeka u subotu, 17. prosinca 2022.
Uzvratni je to posjet Duvnjaka Đakovu, nakon što je tjedan ranije u Tomislavgradu upriličen ” Đakovački advent ” u Tomislavgradu.
Prvi program održan je u Holu Škole u 14.00 sati. Gosti iz Tomislavgrada organizirali su u Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata u Đakovu radionicu na kojoj su pokazali umijeće izrade duvanjskih pita i uštipaka (ušćipaka). U radionici su sudjelovale učiteljice iz Osnovne škole fra Mije Čuića Bukovica: Mila Dodig, Milenka Tomić, Marija Bagarić, Ivana Ćurić te naše nastavnice Nevenka Kokalović i Marija Katilović s učenicima i učenicama kuharske struke. U izvedbi programa također su  sudjelovali su na različite načine: Drago Smoljo, Krunoslav Biberović, Lidija Perković, Robert Adrić, Dario Kustura, Antonija Bilić, Ivana Kelbas, Mihael Kelbas i Roland Kolarević. Djelatnici poljoprivredne struke pokazali su i dio adventskih proizvoda, a neki su se nastavnici kao kolega Kolarević okušali i sami u izradi pita.  Radionica je izazvala  zanimanje građana koji bili na radionici, pitali za savjet, a neki su poželjeli okušati se i u izradi! Učenici i učenice kuharske struke su u holu pekli lepinje te su nudili svim sudionicima i gostima radionica.

Program je nastavljen u Kući Reichsmann u 18.00 sati. Vodila ga je Vesna Kaselj, a pozdravne riječi sudionicima poželjeli su Marin Mandarić, gradonačelnik Đakova i pomoćni biskup Ivan Ćurić, a pozdrave iz općine Tomislavgrad i načelnika Buntića domaćinima je uputio  gospodin Ivica Šarac. U umjetničkom dijelu programa Snježana Redžepagić slikovito i poetično govorila je o čaroliji adventa duvanjskog kraja te o vezama Tomislavgrada i Đakova. HKUD fra Jozo Križić iz Roškog Polja prezentirao je svoju narodnu nošnju i izvedbom ženskog bećarca oduševio nazočne. Ivana Ćurić je uz pomoć Krešimira Tabaka i Mirka Ćurića predstavila je knjigu: “Moj tata superheroj”, a Dramska sekcija OŠ fra Mije Čuića izvela je igrokaz pod nazivom “Pravo vrime za ženidbu”, koji je nasmijao nazočne u kući Reichsmann. Program je završio naš Josip Molnar s prigodnom pjesmom. Od zaposlenika Škole, uz ranije navedene, ovaj program, kao i program na Strossmayerovom trgu, podržali su Anita Šakota, Vjeko Bunjevac, Krešimir Mikuš i Ivana Polovina. Šteta je što se veći broj kolegica i kolega nije priključio i podržao svoju Školu, adventski program svog Grada i naše goste.

Posebnost ugodne pobjedničke večeri bila je mogućnost fotografiranja u Adventskom studiju Srednje strukovne škole Antuna Horvata koje je Mihael Kelbas uredio u kući Reichsmann uredio s fotografima prvog i drugoga razreda.

Aktivnosti su se naime, nastavile na Trgu Josipa Jurja Strossmayera gdje su se za čas razgrabile sve pite, uštipci, duvanjski kolači  te slavonske langošice  uz školsko kuhano vino. Bila je to odlična prezentacija Škole kojom se pokazalo kako smo sposobni organizirati vrlo kompleksne programe koji u sebi ujedinjuju stručne, gastronomske, turističke i kulturno zabavne sadržaje. Priznanje smo dobili od Grada Đakova i Općine Tomislavgrad za iznimno programe i u Đakovu i u Tomislavgradu te poziv da program održimo još u većem obimu i iduće godine. Svim sudionicima programa, nastavnicima i učenicima, iskrene čestitke.

Galeriju fotografija možete pogledati u nastavku:

Skip to content