Realiziran projekt „Proizvodnja čajnog peciva s tropom aronije” koji je dobio potporu Zaklade Ivan Bulić

Zaklada Ivan Bulić koristi novčana sredstva za poticanje kreativnog i stvaralačkog djelovanja u području pekarstva, slastičarstva i konditorstva.

Nagrade, priznanja, potpore, stipendije i ostala novčana sredstva Zaklade mogu dobiti redoviti studenti dodiplomskog ili poslijediplomskog studija koji su svojim radom ostvarili iznimne rezultate, te projekti i radovi fizičkih i pravnih osoba koje daju ili su dale poseban doprinos struci.

Posebna svrha Zaklade je sačuvati trajnu uspomenu na humani i plemeniti lik Ivana Bulića koji je u 31. godini života preminuo od moždanog udara 2016. godine.

Zaklada je dodijelila potporu za realizaciju projekta Srednje strukovne škole Antuna Horvata „Proizvodnja čajnog peciva s tropom aronije” u vrijednosti 20.000,00 kn na 5. Svečanoj sjednici Zaklade Ivan Bulić u Zagrebu, a svečani program održan je 14. prosinca 2021. godine u zagrebačkom Kazalištu Komedija na kojem je bio nazočan ravnatelj Mirko Ćurić.

Projekt je osmislila i realizirala Maja Breulj, dipl. ing. prehrambene tehnologije s učenicima pekarima 3. C/M/P u suradnji s nastavnicima: Zlatkom Filakovićem, Mirjanom Klepo i Dubravkom Scharmitzer, te učenicima 3. PT -fitofarmaceuti i 2. K razreda u razdoblju od 14.12.2021. do 10.12.2022.

 

Aronija

Aronija se smatra najzdravijom biljkom na svijetu i jedan je od najjačih poznatih antioksidansa današnjice.

Sadrži preko 300 biološki aktivnih spojeva, te je zbog svog sastava poželjna u ljudskoj prehrani (predstavlja funkcionalnu namirnicu).

Blagotvorno djeluje na crijevnu sluznicu, omogućava i bolji rad žući i jetre, smanjuje upale, sprječava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta, regulira rad gušterače i razinu šećera u krvi.

U 100 g aronije pronađeno je oko 1,480 mg antocijanina i 1,752 mg polifenola koji imaju snažno antioksidativno djelovanje, a zrele bobice aronije sadrže i velike količine biofenola, tanina, flavonoida i dr.

Prema istraživanjima o učincima antioksidansa (ORAC), aronija ima jednu od najviših ikad zabilježenih vrijednosti – 16,062 µmol / 100 g.

Analizirajući kemijski sastav svježe bobice aronije ona ima nisku energetsku vrijednost, udio reducirajućih šećera (glukoza, fruktoza) iznosi 13-18 %, nema saharoze, ali je prisutan sorbitol, šećerni alkohol koji se koristi kao zamjena za šećer. Udio masti iznosi prosječno 0,14 %, a proteina 0,7 %, a količina ukupnih organskih kiselina je niska u usporedbi s drugim voćem i kreće se od 1 do 1,5 %. Ima prehrambenih vlakana u količini od 5,62 g/100 g svježeg voća i pektina od 0,3 do 0,6 %, te visoke udjele vitamina (C, B1, B2, B6, niacina, folata, tokoferola, vitamina K) i minerala (Na, K, Ca, Mg, Fe, Zn). Bogatstvo aroma je zbog amigdalina gorkastog okusa i blagog mirisa na bademe, te oporim taninima.

Osim u svježem stanju aronija je na tržištu prisutna u različitim prerađenim oblicima: sok, džem, kompot, mješavina za čaj, prah, alkoholna pića- vino, liker.

 

Nastanak ideje projekta

Istraživanjem teme o zaštiti okoliša saznali smo zanimljive podatke o poljoprivredno- prehrambenom otpadu-biootpadu koji je razgradiv, a nastaje preradom različitih poljoprivrednih  kultura (grožđa, aronije, buče i dr.), te financijski opterećuje poslovanje OPG-ova i prehrambenih tvrtki jer se mora propisano zbrinuti.

Trop aronije (je biootpad) nastaje prešanjem aronije u proizvodnji voćnih sokova, bogat je izvor polifenola, prehrambenih vlakana, vitamina, minerala i drugih tvari i visokovrijedna je i jeftina i lako dostupna sirovina koja bi se mogla više iskoristiti u prehrambenoj industriji, pekarstvu i slastičarstvu.

Na našem školskom poljoprivrednom imanju Ivandvor posađene su sadnice aronije čiji se plodovi već godinama nakon branja prerađuju u sok i pekmez ili se zamrzavaju i koriste na praktičnoj nastavi kod kuhara, pekara i agroturističkih tehničara u izradi posebnih vrsta kruha, peciva, kolača ili torti.

Preradom aronije u sok, nakon prešanja i cijeđenja ostaje trop (biootpad) koji se suši na 40ºC i upotrebljava za čaj.

Ideja je bila osmisliti projekt u kojem bi se trop aronije iskoristio na drugačiji način. Osmislili smo recepturu za izradu čajnog peciva s tropom aronije kao dodatne sirovine.

 

Tijek realizacije projekta

Berba aronije na školskom imanju Ivandvor bila je 11.08. 2022. god., a sudjelovali su učenici fitofarmaceuti iz 3. PT razreda: Bikić Patricija, Karmen Geošić, Helena Hajduk, David Pek i nastavnik Zlatko Filaković

Prerada aronije u sok u kuharskom praktikumu

Nastavnice Mirjana Klepo i Dubravka Scharmitzer na satima kuharstva s učenicima 2 K razreda Natalijom Tomić, Petrom Urban, Lanom Živković, Marijom Vragolović, Gordanom Štangl i Stjepanom Sindičićem izradili su sok od aronije.

Kuhanje aronije za sok

Prešanje i cijeđenje aronije

 

Priprema tropa aronije nakon cijeđenja za sušenje u sušioniku

 

 

Osušeni trop aronije za čaj

 

Probna pečenja čajnog peciva s tropom aronije u pekarskom praktikumu

U izradi čajnog peciva sudjelovali su pekari 3 C/M/P razreda Lucija Lizačić i Patrik Čmelješevićem pod mentorstvom nastavnice Maje Breulj.

Nakon osmišljavanja recepture, slijedila su probna pečenja čajnog peciva i korekcija recepture.

Osušeni trop aronije usitnili smo u prah u mlinčiću za kavu i dodali pri zamjesu tijesta, te oblikovali čajno pecivo.

 

 

Tijekom probnih pečenja bilo je pokušaja i pogrešaka, ali trud se isplatio.

Kroz ovaj projekt pokazali smo kako bi se trop aronije mogao koristiti u izradi kolača i drugih proizvoda kao dodatna sirovina koja bi zamijenila određeni % kakaa u recepturama, budući da je ovaj biootpad ustvari visokovrijedna sirovina.

Zahvaljujem nastavnicima i učenicima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta.

Voditeljica projekta: Maja Breulj

Skip to content