Sudjelovali smo na 5. Zlatnom orahu

U restoranu Pustara Višnjica kod Slatine, a organizaciji Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, u partnerstvu s Regionalnim centrom kompetentnosti, VirtuOs, Ugostiteljskom školom Osijek te pod generalnim pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije i stručnim pokroviteljstvom Hrvatskog kuharskog saveza, 4. ožujka 2023.,održan je 5. Zlatni orah – međunarodno natjecanje slastičara.

Po prvi puta i slastičari iz naše škole dobili su priliku predstaviti se na nekom prestižnom natjecanju, a bolje prilike od ove nije moglo biti.

Natjecanje se održavalo u dvije kategorije, učenici-slastičari i profesionalci i to 19 učenika strukovnih škola i 19 profesionalaca što znači da je ukupno izrađeno 38 torti. Konkurencija je bila vrlo jaka u učeničkom natjecanju, ali predstavili smo se zaista u lijepom izdanju. Našu školu predstavljala je učenica 1.K/SL razreda Darija Filipović s mentoricom Mihaelom Tosenberger Andrić.

Prije prezentiranja, natjecatelji su dobili vrijeme u kojemu su morali  dovršiti i ukrasiti tortu kojoj je baza orah, nakon toga ju iznijeti na stol za ocjenjivanje i izrezati dva komada na pripremljene tanjure, jedan za degustaciju ocjenjivačkom žiriju, a jedan za predstavljanje posjetiteljima.

Natjecatelje je potom obišlo stručno ocjenjivačko povjerenstvo koji su sve odreda vrhunski majstori kuhinje i slastica, a predsjednica je bila slovenski masterchef Alma Rekič, a članovi ujedno i članovi Svjetske kulinarske organzacije Nermin Hodžić iz BiH, Jordan Nastanović iz Srbije, poznati hrvatski kuhari Gostimir Dragić i Branko Ognjenović te izbornik Hrvatske kulinarske reprezentacije Marinko Jurešić.

Nakon završetka svih natjecanja organizirano je proglašenje najboljih, a u ime stručnog ocjenjivačkog povjerenstva učenicima i mentorima  obratila se predsjednica Alma Rekič pohvalivši sve slatke uratke u obje kategorije s riječima: „Prvo ću se osvrnuti na učenike slastičare i reći da sam jako zadovoljna kao i moji kolege ocjenjivači s njihovim uradcima. Jako su dobro pripremili svoje torte, ali bilo je tu nekih stvari na kojima još moraju raditi i na koje smo im ukazali na našem razgovoru nakon ocjenjivanja. U svakom slučaju, lijepo je bilo vidjeti talent ove mladosti i samo neka tako nastave. Profesionalci su također pokazali odlično znanje, doista nam nije bilo lako donijeti odluku o najboljima i moram čestitati svima kao i organizatorima koji su pripremili odličnu slastičarsku priredbu“, rekla je Rekič. Ovaj puta nismo osvojili medalju, jer konkurencija je bila zaista kvalitetna i jaka, ali s obzirom da je ovo tek prvo natjecanje u kojemu su sudjelovali slastičari naše škole Antuna Horvata, prezadovoljni smo nastupom naše učenice, budući da smo tek ove školske godine upisali  prvu generaciju u obrazovni program slastičara. Naše vrijeme tek dolazi i ne sumnjamo da ćemo u budućnosti postizati dobre rezultate za našu školu jer sada imamo novi i vrhunski opremljen praktikum u kojemu će se odvijati praktična nastava naših učenika-slastičara, a također i izvrsne nastavnike i mentore. Ovakva događanja također su izvrsna prilika za učenje i napredovanje učenika i mentora i otvaranje prostora za stjecanje novih kompetencija i vještina.

Na kraju, svi nazočni kušali su specijalitete petnaestak restorana Slavonije i Baranje, jela od autohtonih namirnica. Svi su se mogli prepustiti gastronomskim i kulinarskim užitcima i nakon toga degustirati sve natjecateljske torte.

Ovo je bilo jako lijepo i poučno iskustvo, nadamo se sudjelovanju i nagodinu na 6. Zlatnom orahu.

Skip to content