Biosigurnost i biozaštita

Ove se godine i naša škola uključila u projekt Biosigurnost i biozaštita u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj. Zbog uočene važnosti dodatne edukacije učenika i nastavnika u osnovnim i srednjim školama, a s obzirom na izbijanje pandemije virusa SARS-CoV-2, škola se uključila u projekt koji ima važnu ulogu u promicanju vrijednosti očuvanja zdravlja i prevencije zaraznih bolesti.

Nositelji projekta su: Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Zagreb, Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu u partnerstvu s OŠ Vijenac, Osijek. Voditeljica projekta je prof. Alemka Markotić, a nacionalni koordinator za osnovne i srednje škole je mr. sc. Maja Kassa, prof

Projekt se u našoj školi provodi u sklopu izvannastavne aktivnosti u koju su uključeni učenici 1. SRT i 1. TR razreda pod mentorstvom profesorice Ivane Drobine Truntić.

Učenici Marko Crnov 1. TR i Marko Hodak 1. SRT 2. ožujka 2023. sudjelovali  su na  Međužupanijskoj smotri Biosigurnosti i biozaštite- regija Istok (Popis pozvanih na Međužupanijsku smotru- regija Istok) u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanja, na koju je  prijavljeno  36 timova iz 6 županija – Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonske, od toga u kategoriji srednjih škola 16 timova, pod mentorstvom profesorice Ivane Drobine Truntić. Smotra je održana u Osnovnoj školi Vijenac u Osijeku.

Učenici su odlično predstavili Školu i obranili svoj istraživački rad pod nazivom Prirodne i ratne katastrofe i zarazne bolesti utjelovljen u poster te dobili velike pohvale i komentar predsjednice povjerenstva kako ih nagodinu želi vidjeti opet.

26. svibnja 2023. poster će biti izložen na Nacionalnoj izložbi učeničkih radova, koju organizira Agencija za odgoj i obrazovanje s Hrvatskim društvom za biosigurnost i biozaštitu već drugu godinu. Domaćin ovogodišnje izložbe je 5. gimnazija iz Zagreba.

Između ostalog, učenici su na izvannastavnoj aktivnosti kroz razne aktivnosti (prezentacije, praktičan rad, istraživački rad, posteri, umne mape, kvizovi, debate, izrada videa…) obrađivali zadane teme i uspješno postizali zadane ishode učenja. Evo nekih…

Kviz učenice Petre Grgić 1.SRT Kviz

Video učenika Marka Hodaka 1.SRT Video

Poster učenika Marka Crnova iz 1.TR:

Sljedeće godine nastavljamo!

Tekst i fotografije: Ivana Drobina Truntić

 

 

Skip to content