Sudjelovali smo na Uskrsnom gastro festu 2023.

Tradicionalno i ove godine sudjelovali smo na đakovačkom Uskrsnom gastro festu koji je održan 1. travnja 2023., a zbog lošeg vremena nastavljen je i 2. travnja s događanjima koja su se odvijala na otvorenom.

Dio festivala odvijao se u kući Reichsman na đakovačkom korzu u zatvorenom prostoru, a jedno od glavnih događanja bila je i  radionica „Čokoladna uskrsna jaja“ – izrada čokoladnih jaja pod vodstvom učenika i nastavnika naše škole koju smo realizirali u suradnji s RCK VirtuOs. Na radionici  gosti festivala po prvi puta mogli su se okušati u izradi čokoladnih jaja uz pomoć učenika iz 3.K, 3. F/K i 1.K/SL razreda naše škole koji su tehniku izrade odlično savladali. Učenici su upoznali posjetitelje s cjelokupnim procesom izrade. Naročito su se ovoj radionici obradovali oni najmlađi koji obožavaju čokoladu i zbog kojih je u stvari ova radionica i održana kako bi ponajprije kušali čokoladna jaja, a također se i sami okušali u izradi uz pomoć naših učenika koji su im pripremili kalupe, čokoladu i različita punjenja i pomagali im da dođu do kraja procesa izrade, gotovog proizvoda i da to onda s osmijehom i kušaju.

Izrađivalo se nekoliko vrsta čokoladnih jaja u različitim bojama i s različitim punjenjima. Učenici su pripremili i donijeli ranije napravljene proizvode za degustaciju dok se paralelno održavala radionica.

Proces izrade nije lak i radi se potpuno ručno tako da treba uložiti dosta vještine, strpljenja i preciznosti da bi se čokolada dobro obradila i dobio se kvalitetan proizvod. Naši učenici su tu već pravi majstori i naučili su kako se topi čokolada, kako se temperira, kako se pravilno puni proizvod za koji želimo da se i vizualno i okusom dopadne onima koji ga kušaju.

U isto vrijeme dok su se izrađivala čokoladna jaja, na susjednom štandu druga ekipa učenika pod mentorstvom nastavnika iz naše škole pekla je langošice  za sve prisutne, budući da se zbog kiše nije moglo boraviti vani. I ovdje smo omogućili djeci da izrađuju i razvlače tijesto za ovaj  omiljeni domaći specijalitet koji se može  poslužiti kao slastica, ali i kao slano jelo.

Roditeljima i djeci željeli smo omogućiti da ugodno i zabavno provedu makar i ovako u zatvorenom prostoru subotnje kišno dopodne, jer među djecom koja su bila na radionicama možda se  kriju budući vrhunski slastičari, kuhari ili pekari i ove radionice im pomognu u lakšem odabiru  budućeg zanimanja kada krenu u srednju školu.

Skip to content