Uspješno proveden školski projekt „Posljednja večera”

Školski kulturološko-gastronomsko-enološki projekt „Posljednja večera” nadahnut  freskom A. M. Seitza u Strossmayerovoj katedrali uspješno je proveden 5. travnja 2023. godine u  Školskom vinogradu i Eno-gastronomskom praktikumu u Trnavi.

Posljednjom večerom naziva se oproštajna gozba koju je Isus blagovao s apostolima uoči svoje smrti. Jedna od najpoznatijih kompozicija Alexandera Maximilliana Seitza u Strossmayerovoj katedrali upravo je spomenuta freska “Posljednja večera” koju je slikar dovršio 1874. godine.

Ta je freska poslužila kao nadahnuće za projekt kroz koji se pokazala i predstavila kao iznimno umjetničko djelo, a sadržaj se interpretirao kroz radionice:

  • gastronomska –  gdje se pokazala hrvatska korizmena gastronomska tradicija i priredila su se jela koja se vide na stolu đakovačke Freske.
  • enološka – interpretiralo se mjesto vina na Posljednjoj večeri te se u školskom vinogradu zasadila gotovo zaboravljena hrvatska autohtona sorta Crljenak kaštelanski koja u posljednje vrijeme zaokuplja domaću i stranu vinogradarsku javnost
  • kulturološke – predstavljen je motiv Posljednje večere u umjetnosti i u liturgiji, a freska je  poslužila kao polazište za radionice u kojima su se interpretirali i rekonstruirali  predmeti na slici: stolnjak sa slavonskim motivima, suđe itd.

 

                                        

Skip to content