Chef Goran Kunce održao radionicu našim učenicima: Zero waste riba japanskim tehnikama

U našoj školi 18. travnja 2023. uspješno je provedena radionica „Zero waste riba japanskim tehnikama“ u novoobnovljenom kuharskom praktikumu koji je opremljen sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu projekta VirtuOs, a provedba radionica ovoga tipa je obveza naše škole po ugovoru koji imamo kao škola partner u ovome projektu.  Radionicu je mentorirao Chef Goran Kunce.

Zero waste je koncept načina života, čak bismo rekli i pokret koji ima sve više poklonika, a promovira i razvija svijest za život bez stvaranja otpada. Očituje se u svim segmentima ljudskih djelatnosti, pa tako i u gastronomiji, a danas smo imali priliku vidjeti kako se može primijeniti na ribu pripremanu japanskim tehnikama.

Zanimljivo je spomenuti temeljna načela zero waste pokreta, a zovu se “5 R’s”. Riječ je o: refuse, reduce, reuse, recycle, rot.

Prevedeno to bi bilo:

 – ODBIJ (kupovinu nepotrebnih stvari)

 – SMANJI (ono čime se inače koristiš)

 – PONOVNO ISKORISTI (stvari koje već imaš)

 – RECIKLIRAJ (ne samo doslovno recikliranje, nego promjena namjene stvarima koje su izgubile svrhu)

 – TRULI (kompostiraj).

Polaznici su svladali vještine o obradi ribe, zero waste programu iskoristivosti i praktični dio izrade degustacijskog ribljeg menija.

U radionici su sudjelovali učenici 2. K razrednog odjela Ivan Đaić i Natalija Tomić,  te učenici 1. K/SL razrednog odjela Antonijo Majstorović, Josipa Horvath, Petra Baričjak, Valentina Ivić, Sandra Gorski i Josipa Tomašević sa svojim nastavnicima-mentorima.

Hvala svim nastavnicama, učenicama i učenicima koji su se priključili radionici i provedbi projekta. Ova zanimljiva i poučna radionica zabilježena je od strane školskih fotografa i na tome im zahvaljujemo.

Skip to content