Iz knjige na stol – aronija i antioksidansi

Svi mi, ponekad, zapadnemo u stanje slabog imuniteta. Imunitet nas čuva od bolesti pa njegovim očuvanjem pomoću hrane bogate antioksidansima podižemo i vjerojatnost da ostanemo zdravi. Aronija, bobice koje naša škola ima posađene na Ivandvoru, smatra se jednim od najjačih antioksidanata u prirodi.

A što su antioksidansi? Antioksidansi su tvari u namirnicama koje mogu spriječiti ili usporiti bolest i štetu u našem tijelu, a antioksidativna svojstva iz aronije djeluju protiv slobodnih radikala u organizmu. Dakle, antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale koji su uzročnici bolesti i pada imuniteta, tako da sprječavaju da dođe do oštećenja i starenja stanica u tijelu, a rezultat je poboljšanje krvne slike, smanjenje upalnih procesa u tijelu i podizanje općeg stanja imuniteta.

Sve to, a i da se aronija može jesti kao svježa bobica ili prerađena u marmeladi i slatkom kolaču te piti kao smoothie, čaj ili sok saznali su učenici 6.b razreda OŠ Vladimir Nazor sa svojom nastavnicom Sanjom Vidović u Gradskoj knjižnici i čitaonici u utorak 25. travnja 2023. Bila je to treća radionica zajedničkog projekta Gradske knjižnice i čitaonice i naše škole u ovoj školskoj godini iz projekta IZ KNJIGE NA STOL u kojoj je predstavljena UZ Strossmayer i Terra-eko aronija, poklon kutija s aronijom.

Uz nastavnice naše škole, sudjelovali su i učenici kuhari, mesari i fotografi kao i nastavnica, predavačica iz Srednje škole Isidora Kršnjavog Našice. U projektu su, uz predavanje i istraživanje na engleskom jeziku, svi prisutni degustirali ukusne kolače, pili smoothie i oblikovali papirna srca s narodnim izrekama.

                 Tekst: D. Scharmitzer

                 Fotografije: Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo

Skip to content