4. puta domaćini u disciplini Pekarstvo na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2023.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u organiziranju natjecanja u disciplini Pekarstvo već četvrtu godinu zaredom odabire nas za domaćina u ovoj disciplini, čime nam iskazuje posebnu čast i povjerenje u organizaciji, a to za nas znači da smo svaki puta do sada naš zadatak odradili profesionalno i uspješno.

Kada smo saznali da ćemo ponovo biti domaćini krenuli smo se pripremati i na vrijeme nabavili sav materijal, pribor i sve ostalo što je ove godine bilo potrebno za model zadatka koji se  realizirao u modularnom obliku i to kroz četiri modula: MODUL 1 – MLIJEČNI KRUH, MODUL 2 – PROIZVOD OD OSTALIH VRSTA TIJESTA – BEZGLUTENSKI PROIZVOD, MODUL 3 – KRUH KARAKTERISTIČNIH SVOJSTAVA – KRUH SA SJEMENKAMA, MODUL 4 – FINI PEKARSKI PROIZVOD – KOLAČ.

Naš zadatak kao i prethodnih godina bio je natjecateljima omogući maksimalno kvalitetne uvjete rada i osigurati da sve na disciplini funkcionira besprijekorno, kako bi učenici-natjecatelji mogli pokazati i dati sve najbolje od sebe, predstaviti se u najboljem svjetlu i kako bi Prosudbenom povjerenstvu što više otežali posao u odluci tko su  najbolji među najboljima.

Put Zagreba krenuli smo u ponedjeljak 8. svibnja, budući da je sve trebalo prevesti, istovariti i urediti disciplinu Pekarstvo za natjecanje. Pripremili smo šest radnih jedinica na kojima su se odrađivali  zadaci iz zadanih modula. Službeni dio natjecanja odvijao se od 10.-12. svibnja 2023..

Ove godine naša škola ponovo je imala svoju predstavnicu u disciplini Pekarstvo, učenicu Luciju Lizačić iz 3. C/M/P razrednog odjela, s mentoricom Mihaelom Tosenberger Andrić. Osvojila je izvrsno 4. mjesto i svojim nastupom, rezultatom i primjerenim ponašanjem uspješno predstavila našu školu.

Također kao i svake godine u sklopu discipline uvijek imamo i aktivnost pod nazivom „Isprobaj svoju vještinu“ u kojoj mogu sudjelovati učenici i posjetitelji te se okušati  u nekoliko „disciplina“: izrada paprenjaka od školskog ekološkog  pirovog brašna, pečenje palačinki također od školskog ekološkog  pirovog brašna koju su vodile učenice Lorena Bošnjaković i Jana Kranjčec pri čemu su vrlo uspješno animirale posjetitelje.

Ove godine zainteresirani su mogli naučiti i kako se priprema burek od vučenog tijesta čije umijeće razvlačenja je prikazala profesorica razredne nastave i književnica iz Tomislavgrada (BiH), a ove godine naša volonterka Ivana Ćurić, pa smo i na ovaj način željeli promovirati pekarstvo kao zanimljivo i traženo strukovno zanimanje budućim srednjoškolcima.

Na kraju možemo s ponosom reći da je i ovo natjecanje prošlo bez ijedne zamjerke organizatora iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i učenika-natjecatelja u disciplini koju mi pokrivamo i uvijek nakon svega kažemo: „Nadamo se da se vidimo i dogodine“.

Skip to content