Domaći mirisni sapuni

Sapun je najstariji poznati kemijski proizvod koji se koristi za pranje i čišćenje. Glavna sirovina za proizvodnju sapuna životinjske su i biljne masnoće zajedno s natrijevom ili kalijevom lužinom. Sapun je sol dobivena postupkom saponifikacije od masnih kiselina i lužina. Iako se ljudi peru oduvijek, industrijski su se sapuni počeli proizvoditi tek u 19. stoljeću.

Kakvoća sapuna ovisi o vrsti masnoće. Fini i mirisni sapuni dobivaju se od kokosovog ili maslinovog ulja ili čiste svinjske masti uz dodatak eteričnih ulja cvijeća. Ako se upotrebljavaju ostaci masnoće nakon svinjokolje dobiti će se sapun poznat u našim slavonskim selima kao domaći sapun.

Masnoća se kuha u većoj posudi uz postupno dodavanje natrijeve lužine (NaOH), miješanjem i hlađenjem.

Učenici 3.C/M/P razreda, zanimanje mesar, i 2.D/F razreda, zanimanje frizer, kroz zajedničku poveznicu – svinjsku mast, osmislili su projekt Domaći mirisni sapuni.

 

Receptura:

300 g svinjske masti, 39 g NaOH i 100 g destilirane vode

Postupak:

  1. Priprema posuđa, pribora, sirovina i kalupa
  2. Vaganje sastojaka prema recepturi
  3. Priprema otopine natrijeva hidroksida: dodati oprezno natrijev hidroksid u destiliranu vodu pri čemu se posuda zagrije od oslobođene topline – reakcija je egzotermna (potreban  je oprez pri radu – NaOH je jaka lužina)! Otopinu treba hladiti.
  4. Otopiti i zagrijati svinjsku mast
  5. Provjeriti temperature otopine NaOH i masti, trebaju biti oko 400C
  6. Polako sipati otopinu natrijeve lužine u svinjsku mast i lagano miješati štapnim mikserom (3-5 min), proces saponifikacije se odvija, a smjesa se zgušnjava kao puding. U ovoj fazi mogu se dodati i eterična ulja.
  7. Sapunsku masu uliti u kalupe, utopliti i ostaviti
  8. Nakon 24 sata sapune vaditi iz kalupa i ostaviti na prozračnom mjestu minimalno još 4 tjedna na dozrijevanju.

 

 

Tekst: D. Scharmitzer i M. Brdar

Foto: D. Scharmitzer

Skip to content