Poslodavac Mario Florijančić održao radionicu našim učenicima u zanimanju Soboslikar–ličilac-dekorater

U našoj školi 27. travnja 2023. godine uspješno je provedena radionica postavljanja tapeta i izvedba dekorativnih tehnika. Radionicu je održao majstor soboslikar Mario Florijančić, ujedno i bivši učenik naše Škole.

Dekorativne tehnike sve su popularnije te pomoću njih možemo oživiti ili oplemeniti životni prostor. Danas pomoću modernih materijala možemo dočarati tehnike kojima su se oslikavali dvorci, palače… Postoje razne dekorativne tehnike kao što su: Sahara, Travertino, Oceano, Concrete, Velvet, Nova Era koje se mogu izvoditi u raznim efektima (Pustinjska oluja, Pustinjske dine, Morsko dno, Morski valovi, Pustinjsko sunce…). Ne smijemo zaboraviti ni tapete koje su ponovo u modi. Za tapetama posežemo kada nam boja za zid ili dekorativne tehnike ne pružaju efekt koji mi želimo postići u svojoj prostoriji. Današnje tapete otpornije su, lakše se postavljaju, ali i lako skidaju.

Učenici su svladali vještine izrade dekorativne tehnike Sahara, efekt Pustinjska oluja i efekt Pustinjske dine. Učenici su imali priliku dekorirati površinu pomoću obrađenih dekorativnih tehnika i raznih efekata. Prilikom posjeta majstora Florijančića, obrađene su i zidne tapete te njihova aplikacija. Učenici su upoznati s postupkom pripreme ljepila za tapete, mjerenja i rezanja tapeta te njihovo postavljanje na zid, ali i upoznati sa svim alatom koji im je potreban za izvedbu tog posla i specifičnostima vezanim za tapete i njihovo postavljanje. Učenik Tomislav Nađ ovim putem se dodatno pripremao za državno natjecanje u disciplini soboslikarstvo  koje se održalo u Zagrebu od 10. do 12. svibnja 2023. godine – Worldskills 2023,  gdje je učenik, kao dio zadatka, morao samostalno postaviti tapete na zid.

U radionici su sudjelovali učenici 3.  CNC/SLD razreda: Ivan Gorski, Dominik Matković, Kristijan Živković, Tomislav Nađ, Stjepan Bobinac, Ivan Serdarević, Ivan Balen, Karlo Stipanović te učenici 2. CNC(SLD razreda: Luka Majhen, Tomislav Galović, Emanuel Kiđemet, Gabrijel Horvath, Filip Kanisek, Bliznac Antonio, Ivan Ivanović sa svojim nastavnicama.

Skip to content