Posjet đakovačkom medičaru i voskaru Marinku Gvozdanoviću

UNESCO priznata nematerijalna kulturna baština

Medičarstvo i svjećarstvo vezano je za uzgoj pčela i pčelinje proizvode – med, saće i vosak i ima višestoljetnu tradiciju na području panonske Hrvatske.

U samostanima su svećenici u srednjem vijeku podučavali talentirane pojedince vještinama vezanim za različite obrte. Tako su i prvi kolači od meda s dodatkom raznih začina nastali u samostanskim kuhinjama. Licitari i voskari pripadali su najuglednijim i najbogatijim građanima, a ponekad su bili i članovi gradskih uprava. Medičari su se udruživali u početku najčešće s pekarima, a tek u 16. stoljeću osnivaju prve samostalne cehove. U 19. stoljeću i prvoj polovici 20. stoljeća veliki je interes za medičare i svjećare, a u drugoj polovici 20. stoljeća zanimanje za taj obrt se smanjuje.

I u Đakovu je bio razvijen medičarsko-licitarski obrt kojim se bavilo nekoliko obitelji: obitelj Kokoš, obitelj Gvozdanović i obitelj Bognar, a znanje i tajne zanata prenosile su se iz generacije na generaciju.

Licitarskim obrtom obitelj Gvozdanović bavi se već 87 godina, još od 1936. godine, kada je Srećko Gvozdanović položio majstoski ispit i otvorio prvu licitarsko medičarsku radnju.

Mlađe generacije sigurno ne znaju tko je Emil Gvozdanović, a oni malo stariji sjećaju se ovog majstora licitara koji je svoj licitarski šator razapinjao godinama na kirvajima u Đakovu i široj okolici. On je zanat naslijedio od oca koji se školovao kod najpoznatijeg đakovačkog licitara Kokoša. Ljubav prema licitarskom zanatu Emil je prenio na svoju djecu, a želja mu je bila da se i unučad nastavi time baviti. Danas se u našem gradu izradom licitara i medenjaka bavi samo obitelj Marinka Gvozdanovića.

17. 5.2023. pekari 3. C/M/P razreda Lucija Lizačić i Patrik Čmelješević s nastavnicom Majom Breulj za vrijeme praktične nastave posjetili su đakovačkog medičara i voskara Marinka Gvozdanovića, te se upoznali s proizvodnjom medenjaka, licitara i lizala. Saznali su da se medenjaci, licitari i lizala najviše prodaju na kirvajima pod šatrama, a licitare kupuju kao suvenir za svatove i mladenci.

Umijeće izrade licitara UNESCO-ov Odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu uvrstio je na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta. I naš đakovački medičar i voskar Marinko Gvozdanović  uvršten je zbog umijeća izrade licitara na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Tekst i fotografije: Maja Breulj

Skip to content