U našoj školi održana Infolovka – lov na informacije

U srijedu, 07. lipnja 2023. godine, u suradnji s PRONI Centrom za socijalna podučavanja i Info centrom za mlade Osijek, u našoj školi održala se Infolovka u Đakovu.

Početkom ove godine započelo se s provedbom Erasmus+ projekta Informacija za sve,  kroz koji su obuhvaćeni relevantni dionici u području rada s mladima, posebice informiranja mladih te mlade s područja dvije županije, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske. Svi oni su na dosadašnjim raspravama iz svog osobnog i profesionalnog iskustva dali svoj doprinos kreiranju smjernica za unaprjeđenje informiranja mladih na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, koje će se proizvesti na kraju, provedbom svih projektnih aktivnosti. Rasprava je održana kroz zanimljive radionice kroz koje su nas vodili Mirjana Jozinović, Maja, Antonija i Stjepan.

Dijalog mladih i tzv. donositelja odluka bio je informativan i edukativan. Mladi su podijelili s grupom gdje i na koji način traže informacije, s kojim izazovima se susreću (kako  iz mnoštva ponuđenih informacija pronaći onu koju trebaju i kako je prilagoditi svojim potrebama u novonastaloj situaciji), koji modeli informiranja im više odgovaraju, a na koje uopće ne reagiraju. Donositelji odluka su mogli saznati više o alatima koje mladi koriste svakodnevno (društvene mreže, aplikacije…) te su informirali o kriterijima koje institucije moraju zadovoljiti kako bi prenijeli određene informacije. Zaključeno je da svi oni koji rade s mladima moraju pratiti trendove, ali pritom zadržati odgojnu u edukativnu ulogu, a mladi moraju biti svjesni potrebe educiranja, podizanje svijesti i kritičkog  promišljanja vezano za korištenje ovih alata, u svrhu informiranja.

Slijedi zavšna Infolovka u Vukovaru, krajem rujna, a sve dosadašnje sudionike lokalnih rasprava pozvat će se kako bi komentirali dosad navedene preporuke te pomogli kreirati smjernice koje će odgovoriti na aktualne potrebe vezano za informiranje mladih, posebice onih teže dostupnih, u manjim i ruralnim mjestima.

Provedba Infolovki dio je projekta “Informacija za sve”, sufinanciranog sredstvima EU kroz program Erasmus+, ključna aktivnost 1, Aktivnosti sudjelovanja mladih.

Skip to content