Posjetili smo Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš – mjesto susreta digitalnog i zelenog

Učenici naše škole posjetili su 31.5.2023. novi Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš koji predstavlja, na više od 2000 m2,  ishodište prirodne baštine u digitalnoj izvedbi,.

Tikveš je jedinstveni multimedijalni i interaktivni postav koji posjetiteljima približava sve najvažnije osobine i prirodne fenomene Kopačkog rita,  „prostor za  istraživanje i učenje, ali i prostor za otkrivanje svih tajni Parka i upoznavanje bogate kulturno povijesne baštine uz pomoć najmodernije tehnologije“.

Kompleks sadrži više objekata: Novi dvorac s Aneksom i Stari dvorac, kapelicu Papina blagoslova, biološku  i meteorološku stanicu.

Tijekom povijesti dvorac je  bio rezidencijalno lovačko središte poznato u europskim pa i širim  razmjerima, međutim, zatvorenog tipa za vladare i ugledne goste.

U njima su boravili članovi obitelji Habsburg, kasnije Karađorđevići, a potom i jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito. Posjećivali su ga i holivudski glumci i predsjednici  različitih država.

U ovom izuzetno lijepo novouređenom prostoru i ambijentu nastavnici Sanja Malević i Robert Adrić  organizirali su učenicima  nastavu  iz predmeta Agrobotanika. Obilazak multimedijskog postava prirodne baštine Kopačkog rita organiziran je po tematskim cjelinama (hranidbeni lanac, vrste staništa, biljne i životinjske vrste vezane uz vodu, migracije ptica, ekologija)

U prirodoslovnoj sekciji, koja predstavlja  Zeleni rit,  učenici su proučavali  modele biljaka koje su se prilagodile životu u vodi i kraj vode, građu organa i fiziološke procese prikazane kroz različite interaktivne sadržaje, pogledali video zapise o stvaranju močvarnog staništa, holograme  kukaca, gnijezdo orla štekavca i na kraju, sudjelovali u meandriranju rijeke.

Centar Tikveš  je bio prvo odredište na našem putovanju. Slijedi Vardarac, … gdje nas čekaju nove radionice!

Skip to content