Iz knjige na stol – Je li lipa samo drvo?

Jeste li primijetili kako je baš ovih dana umirujuće biti u našem velikom parku ili pod odmorom stajati u dvorištu naše škole? Zašto je to tako? Čuje li se zujanje pčela i osjeti li se ugodan miris?

Na sva ta pitanja učenici posebnih odjela OŠ Vladimir Nazor sa svojim učiteljicama dobili su odgovor od naših nastavnica i učenice, buduće kuharice i članice UZ Strossmayer, Gordane Štangl, a odgovor je drvo lipa. Ona je dom mnogim živim bićima koje i ne vidimo, a neumorne pčele s njezinog cvijeta uzimaju nektar i stvaraju med.

U četvrtoj, posljednjoj radionici zajedničkog projekta naše Škole i Gradske knjižnice i čitaonice Đakovo Iz knjige na stol, upoznali smo učenike s blagodatima lipe, skuhali čaj, a i ispekli ukusne medenjake. U kreativnom dijelu učenici su nacrtali, obojali i zalijepili sva živa bića koja stanuju u lipi, a drvo od kartona kojeg su napravili soboslikari postalo je pravi dom.

Drvo lipe ima jedino među drvećem i svoj mjesec – lipanj. “Sada u lipnju je kraj nastavne godine pa počinjemo praviti plan radionica za slijedeću školsku godinu”, rekle su naše suradnice iz Gradske knjižnice.

Tekst: D. Scharmitzer

Foto: D. Scharmitzer i Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo

Skip to content