Učenici naše škole sudjelovali na natjecanju „Turistički laboratorij“ u Puli

U trodnevnom boravku u Medulinu i Puli od 11.-13. rujna 2023., na poziv partnera iz RCK VirtuOs naši učenici, točnije učenice 4. AT razreda Rebeka Zaklanović i Petra Fabric boravili su na natjecanju „Turustički laboratorij“ na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Fakultet ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković, financiranom iz proračuna projekta KLIK Pula (ESF) koji Sveučilište Jurja Dobrile u Puli provodi u ulozi partnera.

One su s još dvoje učenika UTŠ, Osijek, Dimitrijem Gjorchevskim i Ernom Dizdarević  činili jedu ekipu, a drugih četvoro učenika iz UTŠ, Osijek drugu ekipu  natjecatelja. Ukupno je sudjelovalo 11 ekipa iz različitih dijelova RH.

Zadatak je bio najprije doći do nekakve ideje za posao, a zatim načiniti poslovni plan koji je morao obuhvatiti sljedeće:

  • Sadržaj poslovnog plana
  • Sažetak poslovnog plana
  • Informacije o poduzetniku
  • Analiza tržišta
  • Marketing plan
  • Tehnološko-tehnička analiza
  • Lokacijska analiza
  • SWOT matrica

Financijska priprema

Dakle, trebalo je pokrenuti svoj posao. Učenici su se zaista potrudili i maštovitim idejama dali do znanja da se u dosta njih krije poduzetnički duh. Nakon završetka vremena predviđenog za rad sve ekipe trebale su izraditi i prezentaciju koju su prezentirali  pred četveročlanim povjerenstvom i temeljem koje je evaluiran rad timova i dodijeljene nagrade. Na kraju natjecanja proglašeni su pobjednici, prve tri ekipe koje su dobile i vrijedne nagrade. Ovaj puta nismo osvojili nagradu, ali naše učenice zasigurno su puno naučile o poduzetništvu i pokretanju vlastitog posla, stekle nova iskustva koja će svakako biti vrijedna i korisna u daljnjem školovanju, budući da obje učenice nakon završetka srednje škole planiraju upisati fakultet.

Naravno da je u pauzama natjecanja za sve sudionike bilo planirano i vrijeme za razgledavanje Pule, a također smo u sklopu programa posjetili i jedan OPG koji se bavi agroturizmom, OPG Seljačko domaćinstvo „ Familija Ferlin“ gdje je bila organizirana izvrsna domaća večera. Domaćini s Fakulteta ekonomije i turizma  zaista su bili ljubazni i potrudili se da nam boravak bude ugodan i zabavan.

Izvještaj sastavila:

Marija Katilović, dipl. ing.

 

Skip to content