U našoj školi održano slastičarsko natjecanje “Kup Sofijina srca”

Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo i Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko turistička škola Osijek, u sklopu projekta VirtuOs, organizirali su  po prvi puta 3. studenog 2023. slastičarsko natjecanje „Kup Sofijina srca“ u prostoru novoopremljenog kuharskog praktikuma.

Devet je ekipa sa po dva natjecatelja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije sudjelovalo na natjecanju, a zadatak je bio izraditi čokoladne praline Sofijina srca, nazvane prema jednoj poznatoj Đakovčanki inače sestri supruge velikog W.A. Mozarta.

Praline su se izrađivale prema zadanom receptu od belgijske čokolade i  punjenja od lješnjaka i višnje. Natjecanju je nazočila poznata hrvatska slastičarka Tea Mamut, kao članica stručnog povjerenstva za ocjenjivanje radova.

Izrada pralina od čokolade vrlo je zahtjevan dio slastičarstva jer zahtijeva veliku preciznost prilikom proizvodnje budući da se sve radi ručno. Učenicima natjecateljima ovo je zasigurno bilo odlično iskustvo, budući da nemaju često priliku izrađivati ovakvu slasticu. Na kraju ovog revijalnog natjecanja najvažnije su nove vještine i znanja koje su učenici usvojili i koje će im svakako koristiti u budućem profesionalnom razvoju i poslu kojim se namjeravaju baviti nakon školovanja, a ništa manje nisu važna i nova prijateljstva koja su se sklopila sudjelovanjem na ovom natjecanju i koja će zasigurno uroditi nekom budućom novom suradnjom učenika i nastavnika svih škola koje su ove godine sudjelovale na „Kupu Sofijina srca“. Svi natjecatelji i njihovi mentori dobili su zahvalnice i prigodne poklone, a nakon završetka događanja organiziran je ručak i druženje za sve sudionike.

 

Skip to content