Nagrađen učenički video o prevenciji ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama

Dana 8. studenog 2023. godine učenici 3. FOT/KO razreda, u pratnji nastavnice Ivane Kelbas, prisustvovali su dodjeli nagrada za sudjelovanje u natječaju za izradu edukativno–informativnog videa na temu „Prevencija ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim
tehnologijama na području Osječko – baranjske županije“.

Natječaju je prethodilo anketiranje učenika u osnovnim i srednjim školama na području županije u kojem je sudjelovala i naša škola. Nakon uspješno provedene ankete, otvoren je natječaj za izraduedukativno–informativnog videa za učenike i nastavnike te su naši učenici, smjer fotograf, na poticaj psihologinje Petre Šola rado prihvatili ovaj zadatak. Psihologinja Petra osmislila je tekst, a učenici su u sklopu praktične nastave, pod mentorstvom nastavnika fotografije Mihaela Kelbas i nastavnice praktične nastave Ivane Kelbas, osmislili scenarij, uvježbali, snimili te uredili video. U projektu su sudjelovali Adrian Blažević, Karolina Kulić, Tena Gujaš i Marina Matanovac.

Naš video možete pogledati na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=jf4-54nCECs

Na natječaj se prijavilo svega pet škola iz naše županije te smo pozvani na dodjelu nagrada i zahvala za sudjelovanje u Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije u Osijeku. Na početku okupljene je pozdravila ravnateljica zavoda izv. prof. dr. sc. Nataša Turić te je zahvalila svima na dolasku i sudjelovanju. Istaknula je važnost ovog projekta i sudjelovanja učenika u istom jer time postaju svjesniji opasnosti konzumacije alkohola, cigareta i drugih sredstava ovisnosti u njihovoj dobi te koliko je lako upasti u mrežu ovisnosti. Progovorila je kratko o radu Zavoda i naglasila okupljenim učenicima da se u svakom trenutku mogu obratiti djelatnicima Zavoda ukoliko im bude potrebna pomoć ili savjet. Nakon toga, prikazani su svi pristigli videouradci i svi su doista izvrsni! U svaki je uloženo puno truda, kreativnosti i rada. Naš video osvojio je nagradu u obliku zahvalnice za sudjelovanje i poklon bona u Decathlonu u iznosu od 100 €. Iako nismo osvojili glavnu nagradu, jako smo ponosni na rad naših učenika i mentora. Našu smo nagradu odlučili prepustiti nastavnicima Tjelesne i zdravstvene kulture u našoj školi za nabavu dodatne opreme za sportsku dvoranu.
Posjet Osijeku iskoristili smo i za šetnju obalom Drave, ulicama i parkovima te fotografiranje jesenjeg ugođaja. Lijepo smo se družili, upoznali nove ljude, ponešto naučili, napravili odlične fotografije i donijeli nagradu našoj školi. Na ovaj smo način posjet Osijeku iskoristili i za unaprjeđenje praktičnih znanja naših učenika fotografa. Bio je ovo jedan lijep i uspješan dan!

Tekst i fotografije: Ivana Kelbas

Skip to content