Mjesec hrvatske knjige – Nije ruža samo u sonetu

Dugogodišnji projekt suradnje Gradske knjižnice i čitaonice Đakovo i naše škole Iz knjige na stol, povodom Mjeseca hrvatske knjige – Književnost bez granica, ove godine urodio je opet vrlo zanimljivom i edukativnom temom. Poveznica je bila ruža u poznatim sonetima A. G. Matoša i W. Shakespeara kroz stihove i glazbu, ali i u hrani i piću. Tema zajedničkog obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige bila je: Nije ruža samo u sonetu!

“Ruža je kraljica cvijeća, prirodna ljepota koja se može definirati značenjem u svojim bojama. Nevjerojatno, samo jedna stabljika s cvijetom i bodljama ima moć izraziti najdublje osjećaje. Pjesnički prikaz strasti i romantike učinio je ružu najpopularnijim cvijetom diljem svijeta za sve uzraste”, kazivala je učenica Anđela Čaklović, dok je učenik Marin Stošić pročitao Matoševu Tajanstvenu ružu. Učenik Stjepan Sindičić, u ulozi kuhara i konobara, predstavio je i poslužio ružu u piću i kolačima.

U projektu Nije ruža samo u sonetu pronašli smo najljepše i najromantičnije riječi i mnogo, mnogo drugih značenja i to ne samo na hrvatskom, već i na engleskom jeziku u interpretaciji učenika Martine Lejlić i Daria Ciondrić iz Ekonomske škole Braća Radić. Od obitelji Pišl, vlasnika Craft destilerije,  saznali smo tehnologiju proizvodnje poznatog pića gina koji se poslužuje sa suhim pupovima perzijske ruže. Kušali smo i liker od ružinih latica.

U projektu su, osim knjižničara iz Gradske knjižnice sudjelovali i nastavnici Dubravka Scharmitzer, Anita Šakota, Zvjezdana Bogdan i Josip Molnar s nastavnicom Željkom Gal.

 

Tekst: D. Scharmitzer

Foto: Foto-kino klub Đakovo

Skip to content