Medenjaci u božićnom duhu

Četvrta radionica iz zajedničkog projekta Gastro-kreativa – umjetnost i hrana zajedno koji povezuje korisnike Doma za starije i nemoćne osobe u Đakovu, slikarsku udrugu Suncokret i učenike s nastavnicama naše škole pri UZ Strossmayer, održala se 20. 12. 2023. u prijepodnevnim satima u prostoru domske blagovaonice. Tema radionice bila je Božić.

Kreativni korisnici Doma i slikari zajedno su slikali akvarel tehnikom božićne i novogodišnje čestitke za svoje najmilije. U isto vrijeme, za sve je prisutne grupa korisnika Doma, zajedno s učenicama u zanimanju slastičar i kuhar, oblikovala poznate božićne kolače, medenjake. Iz mini pećnice, miris cimeta i meda privukao je sladokusce: i učenike i korisnike i zaposlenike.

Cijeli projekt i buduću suradnju zajedno su osmislili predsjednik udruge Suncokret Josip Ljulj, nastavnica Dubravka Scharmitzer, voditeljica slobodne aktivnosti Gastro kreativa, i mag. soc. rada Silvija Hinek iz Doma.

Bravo za Petru Jelenić i Ivanu Majlinger, učenice slastičarke iz 1.K/Sl i za Adama Kocura, učenika kuhara iz 3.K razreda koji predlažu recept za medenjake s današnje radionice.

 

Medenjaci

 

360 g brašna

120 g masti

120 g meda

100 g šećera

1 jaje

žlica mljevenih oraha

žličica sode bikarbone

malo cimeta i bijelog papra

 

Oblikovati loptice mase oko 20 g i peći u pećnici oko 10 min na 180°C do pojave lijepe karamel boje.

 

Tekst: D. Scharmitzer

Foto: Silvija Hinek

Skip to content