Predstavljanje naših kuhara, frizera i fotografa na Noći muzeja 2024.

Druga ekipa naših učenika i nastavnika u Muzeju Đakovštine u vremenu od 18 do 20 sati predstavila je svoj rad u tri zanimanja: frizeri, kuhari i fotografi.

Ženska frizura u obliku pletenica pravi se više od 5000 godina, a prvi su ju nosili Egipćani i Grci pa se smatra da su za njezino nastajanje zaslužni upravo oni. Kod nekih su naroda pletenice bile modni dodatak ili znak prestiža, a često su pomoću njih prikrivali ćelavost pa su se pletenice znale vidjeti i kod muškaraca. Učenice frizerke su posjetiteljima pokazale kako se pletu pletenice na lutkama, a ujedno su i svim posjetiteljima vješto, u nekoliko minuta plele i oblikovale najmodernije frizure s pletenicama različitog oblika. Za najmlađe su naše frizerke pripremile i bojanke s motivom frizure.

U drugoj prostoriji Muzeja Đakovštine, učenice kuharice su opisivale bakin pekač za kalupaše koji je napravljen od posebnog materijala (gus), a u isto vrijeme su u električnom pekaču pekle keksiće. Tajni sastojak je bio cimet s vanilija šećerom pa se je miris keksića širio cijelim muzejom. U prošlost nas je vratila i svinjska mast koja se koristi kao glavna namirnica u prhkom tijestu za kalupaše, rekle su učenice kuharice.

Glazbeni spotovi postali su popularni ranih 1980-ih godina zahvaljujući prikazivanju na MTV-u. Učenici fotografi su na vrlo kreativan način odradili praktičnu nastavu u fotografskom praktikumu i to tako da su istražujući povijest rock glazbe iz 80-ih godina prošlog stoljeća i snimke Đakova iz tog vremena. Nakon istraživanja spojili su film i glazbu te stvorili zanimljiv spot. Da, učenici fotografi u našoj školi uče i što je to glazbeni spot. Posjetitelji Noći Muzeja 2024. pohvalili su rad učenika i nastavnika.

Odličan rad naših učenika i nastavnika u predstavljanju rada naše škole. Bravo!

 

Skip to content