Proslavili smo 137. rođendan naše Škole

U petak 26. siječnja 2024. obilježili smo 137. obljetnicu od početka rada Škole, a ujedno i obljetnicu obrazovanja za poljoprivredna zanimanja. Već tradicionalno u dopodnevnim satima dočekali smo uz hranu koju su priredili učenici i nastavnici  prehrambene i ugostiteljske struke brojne goste iz drugih đakovačkih osnovnih i srednjih škola, predstavnike prijateljskih škola iz našeg okruženja, a također iz Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Mađarske. Došli su nam iz partnerske RCK Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, Srednje strukovne škole Vinkovci, Srednje stručne škole iz Crvenke, Hemijsko- tehnološke škole iz Subotice, Srednje strukovne škole Fojnica u Kiseljaku, iz Mađarske Zsolnay Vilmos Vocational High School and Vocational School u Pečuhu. Bili su tu predstavnici Županije, Grada Đakova, uzvanici iz  Udruženja obrtnika Đakovo, upraviteljica Fondacije „Antun Gustav Matoš“ iz Beograda i mnogi drugi gosti.

U školskom holu održali smo program na čijem početku je naš ravnatelj Mirko Ćurić u ime djelatnika škole i svoje ime pozdravio sve goste nakon čega su se i ostali uzvanici obratili prisutnima. Nakon toga čuli smo prigodno predavanje i prezentaciju o povijesti obrazovanja u poljoprivrednim zanimanjima koje je održala nastavnica Sanja Malević, a onda i predavanje : Vatroslav Donegani  (Rijeka 1836. – Đakovo 1899.) kipar, voditelj gradnje đakovačke katedrale, učitelj risanja i privremeni općinski načelnik koji je otvorio Šegrtsku školu u đakovu 23. siječnja 1887. godine. O Doneganiju i njegovu djelu govorio je dugogodišnji ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović. U čast Vatroslava Doneganija učenici i nastavnici škole osmislili su projekt pod nazivom Doneganijeva torta u spomen na ovog za naš grad i našu školu važnog čovjeka. Torta je izložena i predstavljena prigodom predavanja, a u izradi sudjelovali su učenici slastičari uz pomoć nastavnica Mihaele Andrić Tosenberger, Marije Batori, Nevenke Kokalović, Sanje Hajduković i Marije Katilović. Ukrase motivirane detaljima djela Vatroslava Doneganija iz đakovačke katedrale izradila je nastavnica, akademska slikarica Patricija Drenjančević.

Također uz tortu predstavljena je na školskom uređaju ploteru  iscrtana i ukrašena kutija u koju se torta pakira, a osmislio i izradio ju je naš nastavnik Mihael Kelbas.

U sklopu programa u školi upriličeno je otvaranje našeg novog CNC praktikuma s novim CNC strojem, interaktivnim projektorom  i novom IKT opremom koja je zajedno s interaktivnim televizorom u školskom holu i interaktivnim ekranom u kuharskom praktikumu stigla u suradnji s partnerima u projektu VirtuOs , a gosti su obišli i ostale školske praktikume koje smo obnovili i opremili u partnerstvu s RCK VirtuOs.

Nakon programa u školi pošlo se Doneganijevim tragom, tj. krenulo se u razgledavanje Doneganijevih radova u katedrali i Biskupskom dvoru. U 13:00 krenula je svečana akademija u Hrvatskom domu na kojoj smo tradicionalno pokazali sve što radimo u našoj školi. Najprije je ravnatelj Mirko Ćurić pozdravio mnogobrojnu publiku i ukratko istaknuo ono najvažnije što se u našoj školi događalo tijekom  godine koja je iza nas, a onda je i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje u OBŽ Miranda Glavaš – Kul rekla nekoliko prigodnih riječi. Izrazila se vrlo pohvalno o načinu rada u našoj školi, govorila o našim uspjesima i postignućima i na kraju sa smiješkom poručila da očekuje i još više jer dobro poznaje nas, naše učenike i rad naše škole te da zna  nećemo stati na ovome nego ćemo se truditi i dalje i postizati izvrsne rezultate u budućnosti.

Uz reviju frizura, nastup naših tamburaša, školske folklorne grupe, gostiju, mladih tamburaša Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina, plesača i nastavnika škole kao i  svake  godine proglasili smo i nagradili najbolje za uspjehe na natjecanjima, različitim događanjima i za promicanje vrijednosti škole, kao i najbolje trogodišnje i četverogodišnje razrede i najbolje učenike u trogodišnjim i četverogodišnjim zanimanjima za ovu školsku godinu. Naši najbolji učenici, Luka Perić iz 4. TM i Ana Mikić iz 3. D/F razreda, nagrađeni su pametnim satovima, a najbolji razredni odjeli, 4. TR i 3. D/F, tradicionalnim nagradnim putovanjem. Po završetku  programa, održan je domjenak u svečanoj dvorani Pralas u Đakovu.

Skip to content