Škola zapažena na sajmu Viroexpo 2024.

Od 16. – 18. veljače 2024. održan je 27. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2024.. Naša se Škola predstavila na izložbenom prostoru našega osnivača  Osječko -baranjske županije, koja je na Sajmu bila županija-partner.  Pored našeg prepoznatljivog brenda pralina „Sofijina srca“ i naših školskih vina iz školskog vinograda u Trnavi, prikazali smo naš novi kulturno-gastronomski  projekt  „Tortu Donegani“ s popratnom brošurom. Torta Donegani je osmišljena kao dio školskog projekta „Arheolozi Jučerašnjeg svijeta“, financiranog sredstvima Ministarstva turizma i sporta u svrhu promocije strukovnih zanimanja. Želimo sačuvati uspomenu na naše znamenite sugrađane koji su nam ostavili vrijedno naslijeđe i koji su svojim  djelima unaprijedili naš grad i učinili ga prepoznatljivim. Na torti se nalaze motivi  kipova u đakovačkoj katedrali koje je izradio Vatroslav Donegani, voditelj gradnje i kipar Strossmayerove katedrale, koji povezan s našom školom kao učitelj risanja te kao općinski načelnik koji je sudjelovao prigodom utemeljenja Škole 1887.  Nakana je da ova torta  – prva đakovačka torta nazvana po znamenitoj osobi iz našega kraja – postane   prepoznatljiv turističko-gastronomski suvenir  kojim ćemo promovirati našu školu, grad i županiju. Autor projektne ideje Torta Donegani je ravnatelj Mirko Ćurić, nastavnica i akademska slikarica Patricija Drenjančević je od jestive mase oblikovala zlatne detalje koje je preslikala s Doneganijevih  radova u katedrali, a nastavnice Marija Katilović, Nevenka Kokalović, Mihaela Tosenberger Andrić, Marija Batori i Sanja Hajduković s učenicima i učenicama slastičarske i kuharske struke sačinili su recept i oblikovale tortu, dok je za  dizajn kutije i prateće promidžbene materijale zaslužan vjeroučitelj i nastavnik Mihael Kelbas. Torta je pretpremijeru imala prigodom obilježavanja 137. godina rada Srednje strukovne škole Antuna Horvata u Đakovu 26. siječanja 2024.

Sajam  Viroexpo  otvorio je predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, a nakon toga posjetio je  izložbeni prostora  Osječko -baranjske županije s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, ministrom gospodarstva i održivog razvoja Damirom Habijanom, županom Matom Lukićem, dožupanom Josipom Miletićem, gradonačelnikom Marinom Mandarićem, saborskim i europskim zastupnicima i ostalim uzvanicima i dobio je čast rezati  našu „Tortu Donegani“ te se pohvalno izrazio o projektu i o radu Škole u cjelini.  

Visokim gostima smo poklonili i naš suvenir, praline  „Sofijina srca“, koje su prepoznali jer je to bio službeni Božićni poklon Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske u 2023.

Posjetitelji su također mogli kušati tortu i naše izložene proizvode. Važno je napomenuti  da je  Osječko-baranjska županija na ovom sajmu osvojila Zlatnu plaketu za izniman doprinos u razvoju sajma i za uređenje izložbenog prostora, čemu je i naša škola dala doprinos svojim uređenjem i prezentacijom. Učenici 2.K/SL razreda,  koji su sudjelovali  u dvodnevnom predstavljanju na ovom izuzetno posjećenom sajmu zaslužuju  sve pohvale kako u  ponašanju tako  i u promociji škole koju pohađaju, a to pokazuje koliko smo ozbiljni i profesionalni u svim aktivnostima u kojima se predstavlja Škola. Prvog dana sajma školu su predstavljali učenici kuhari Tea Bošković,  Josipa Horvath, Valentina Ivić, Mihael Matić i Josipa Tomašević te učenik 3. FOT/KO razreda, fotograf Adrian Blažević. Drugog dana predstavljali su nas učenice slastičarke Maja Dizdar, Sara Jelenić i Matea Kazalicki.

 

Izvještaj sastavila:

Marija Katilović, dipl. ing.

 

Skip to content