Provedba projekta Arheolozi Jučerašnjeg svijeta

Središnja programska aktivnost projekta Arheolozi Jučerašnjeg svijeta održana je  4. ožujka 2024. u Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata Đakovo u suradnji s partnerom u projektu, Srednjom strukovnom školom Vinkovci. Na događaj pozvani su i svi pridruženi partneri: Državna ergela lipicanaca Đakovo, Turistička zajednica Đakova, Muzej Đakovštine, Osnovna škola Vladimira Nazora, Osnovna škola Josipa Antuna Ćolnića, Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića. Svi su bili zastupljeni s predstavnicima, a iz svih škola došli su učenici sa svojim nastavnicima. U prvom dijelu programa ravnatelj SSŠ Antuna Horvata Mirko Ćurić održao je uvodno izlaganje u kojem je objasnio kako je nastao projekt, koja je programska ideja i koji se ishodi očekuju,  te najavio  događanja  i objasnio sve detalje projekta  i aktivnosti u kojima će sudjelovati učenici i ostali partneri. U ime Srednje strukovne škole pozdravila je koordinatorica projekta Maja Vidić. 

U ime pridruženih partnera obratili su se Marija Borko direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Đakova, Ivan Mitrović  viši stručni savjetnik za turizam i marketing u Državnoj ergeli lipicanaca Đakovo- Lipik, ravnatelj Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Josip Drmić te Mila Kostić ravnateljica Tehničke škola Pavle Savić iz Novog Sada.

U holu Škole nakon toga započele su  šahovske radionice nazvane:  Tajna šaha, nadahnute Šahovskom novelom Stefana Zweiga i đakovačkom šahovskom tradicijoom, u Kuharskom praktikumu Gastronomska nostalgija: Gastronomsko-umjetničke  radionice priređivanje tipičnih jela austro-ugarske kuhinje  -juhe s knedlama, bečke šnicle i lincera te Doneganijeve torte, u Školska knjižnici, Svijet jučerašnjih riječi: Istraživanje života i djela Josipa Kosora i Stefana Zweiga na temelju knjige: Josip Kosor: Moj prijatelj Stefan Zweig / Mein Freund Stefan Zweig, a o životu i djelu Josipa Kosora govorio je Ivica Matičević koji je napisao i knjigu Trijumf duše: knjiga o Josipu Kosoru. U školskom CNC praktikumu priređena je radionica pod nazivom Oživljeni Jučerašnji svijet: izrada projektnih suvenira, gdje su učenici vidjeli kako se izrađuju šahovske figure koje će postati jedan od suvenira ovog projekta,  a u drugoj radionici u Keramičarskom praktikumu izrađivali su se projektni suveniri, đakovački lipicanci od keramike. U sklopu programa svi sudionici  se uputili u Državnu ergelu lipicanca Đakovo kako bi se upoznali s poviješću i radom Državne ergele lipicanaca Đakovo – Lipik , a radionicu smo nazvali Ako dotakneš lipicanca, dotakneš povijest…

U svim aktivnostima sudjelovali su učenici iz partnerske SSŠ Vinkovci s voditeljicom, nastavnicom Majom Vidić i učenici i nastavnici đakovačkih škola: OŠ Vladimira Nazora, OŠ Josipa Antuna Ćolnića, OŠ Ivana Gorana Kovačića. Učenici su zasigurno naučili puno novoga, proširili i obogatili svoja znanja o našim vezama s Austo-Ugarskom, igrali su šah, vidjeli kako se izrađuju predmeti koji će postati suveniri projekta, kušali jela i slastice toga vremena koji se i danas pripremaju u našim krajevima, a sve u cilju istraživanja zajedničke tradicije Slavonije, Baranje i Srijema na primjeru Đakova i Vinkovaca te Beča i Salzburga… Valja spomenuti da su istog dana u uzvratni posjet našoj školi  došli dragi gosti iz Tehničke škole „Pavle Savić“ iz Novog Sada  koji su također imali priliku sudjelovati  u svim aktivnostima i događanjima koja su se odvijala u našoj školi. Projekt se po planu nastavlja  dalje.

https://matanovacphotography.pic-time.com/-arheolozijueranjegsvijeta/gallery  – poveznica na fotografije.

 

Projekt je financiran od strane Ministarstva turizma i sporta , s ciljem jačanja kompetencija učenika srednjih strukovnih i umjetničkih škola i razvijanja svijesti o mogućnostima razvoja karijere u turizmu, objavilo javni poziv za promociju i jačanje kompetencija strukovnih i umjetničkih zanimanja za turizam u 2023. godini.

Izvještaj sastavila:

Marija Katilović, dipl. ing.

 

Skip to content