Naši kuhari u Pečuhu u ugostiteljskoj školi

Škola Zsolnay Vilmos Vocational High School and Vocational School u Pečuhu u petak 19. 4. 2024. godine obilježila je Dan učeničke vlade, kao kod nas Dan škole, na zanimljiv način. Cijela škola i svi učenici imali su svoj projektni zadatak i druženje kroz međusobnu edukaciju i natjecanje. Na njihov poziv, sudjelovale su i ekipa naše škole te ekipa iz Hemijsko-tehnološke škole iz Subotice.

U slastičarskom praktikumu natjecalo se 10 ekipa škole domaćina, učenice pekarice iz Subotice i naše učenice kuharice Natalija, Lana i Anamarija. Zadatak im je bio slatko ili slano jelo od dizanog ili vučenog tijesta. Naša ekipa pekla je štrudlu s jabukama i sirom u obliku zvrka. U vrlo radnoj i kreativnoj atmosferi zadatak je uspješno odrađen, a učenice su zasluženo dobile POHVALU.

U dvorištu škole, punom zelenila, odvijala se potpuno drugačija disciplina gotovljenja jela na otvorenoj vatri. Zamislite, 12 ekipa kuhara iz škole domaćina i naši kuhari Leon, Ivan i Domagoj uz kotlić gotove pileći paprikaš s noklama od brašna. Oni su dobili ZAHVALU za sudjelovanje i potpuno prazan kotlić. Možda je pomogla ljuta paprika kao tajni dodatak jer su učenicima mađarske škole ljuta jela dio svakodnevice.

Naši učenici i njihove nastavnice Mirjana Klepo i Dubravka Scharmitzer puni pozitivne energije pozdravili su ideju mađarskih nastavnika o zajedničkom druženju i natjecanju u svrhu upoznavanja i drugih svjetskih kuhinja. Jezična barijera zbog našeg nepoznavanja mađarskog jezika bila je mala prepreka, ali uspješno smo ju savladali govoreći njemački i engleski s ponešto hrvatskoga, te pokazali da hrana povezuje ljude bez obzira na jezičnu pripadnost.

Hvala domaćinima!

Tekst i fotografije: Dubravka Schartmitzer

Skip to content