Bazga – mirisni grm u mom dvorištu

Proljeće je vrijeme kada se u mnoštvu zelenih krošnji uočavaju bijeli i mirisni cvjetovi bazge. Zovemo ju još i zova ili bazgovina. Kroz literaturu saznajemo da je ona jedna od najzdravijih biljaka, poznata još iz vremena gradnje egipatskih piramida. U školskoj kuharici već smo opisali gotovljenje soka od cvijeta bazge kao i sok od bazginih bobica u jesen. A sada ju pokušavamo upoznati i predstaviti kao ukusno jelo.

Učenici 3.K razreda, zanimanja kuhar, zajedno su sa svojom nastavnicom Dubravkom Scharmitzer i Udrugom slikara amatera Suncokret, sudjelovali u Domu za starije i nemoćne osobe u Đakovu u predavanju i radionicama korisnicima i djelatnicima Doma, 7. svibnja 2024. godine.

Kroz predavanje o ljekovitosti, kemiji i upotrebi bazge upoznali smo se i s poznatim proizvodima kao što su liker, čaj i sok. Najzanimljiviji dio radionice bio je pohanje cvijeta bazge u orly smjesi i posluživanje s medom.

Učenici Ivan, Adam, Vladana, Gordana i Ivana vrlo su vješto odradili zadatak gotovljenja i posluživanja bazge, predstavili svoju kreativnost u zanimanju kuhar te zajedno s djelatnicima Doma obradovali korisnike uz obećanje da će opet doći.

Evo recept pa pokušajte i vi!

 

Namirnice za orly smjesu:

2 jaja

5 jušnih žlica brašna

2,5 dl piva

1 žličica soli

Priprema:

U posudi mikserom izraditi snijeg od dva bjelanjka, dodati žumanjke, brašno, sol i pivo. Svaki cvijet bazge uroniti u orly smjesu i pržiti u dubokoj masnoći. Nakon dobivene lijepe karamel boje, cvijet staviti na ubrus radi upijanja viška masnoće.

Pohani cvijet bazge poslužiti posipan šećerom u prahu ili preliven medom.

Tekst: Dubravka Scharmitzer

Fotografije: Silvija Hinek i Dubravka Scharmitzer

Skip to content