Ledeni čaj od koprive

Najjednostavnija definicija ledenog čaja je ta da je to napitak koji se dobije od hladnog čaja i obično se poslužuje u čaši s ledom, limunom, začinskim biljem i slamčicom. Ledeni čaj vrlo je popularno piće koje pruža osvježenje uz istovremeno uživanje u slatkastim biljnim i voćnim okusima s dodanim mirisima. Kao mirisna nota čaju mogu poslužiti limun, limeta, ekstrakt vanilije, ružine latice, listići mente i sl.

Priča o ledenom čaju počinje davne 1823. godine u Napulju, a u opisanom postupku gotovljenja kao recept je viđen u SAD-u 1870. godine u hotelskim jelovnicima. Danas je to omiljeni napitak u ugostiteljskim objektima u cijelome svijetu.

Ledeni čaj koji se prodaje u trgovinama može biti zaslađen s previše šećera, čak do 60 g šećera po litri. Najbolje je ledeni čaj pripremiti sam, s ubranim i osušenim listovima koprive i uz dodatak meda, preporučuju učenici kuhari.

 

Ledeni čaj od koprive

U 1 litru kipuće vode staviti 3 vrećice čaja od koprive. Ostaviti 15-ak minuta, procijediti i ohladiti. Čaju dodati med, kriške limuna, listiće mente i poslužiti s ledom u čaši sa slamčicom.

Tekst i fotografije: Dubravka Scharmitzer

 

Skip to content