Platinasti status našoj Ekoškoli

Osnovna škola Donji Kraljevec u Međimurskoj županiji bila je 7. lipnja 2024. domaćin Susreta međunarodnih Ekoškola. Na ovogodišnjem Susretu, s temom klimatskih promjena, sudjelovala je i naša Ekoškola.

U Hrvatskoj status Ekoškole ima oko 300 odgojno-obrazovnih institucija. Obnavljaju ga i dobivaju novu zelenu zastavu svake dvije godine, a ove je godine naša škola, kao Ekoškola IV. generacije dobila i  certifikat platinastoga statusa te priznanje za dvadesetogodišnje djelovanje kao Ekoškola. Nacionalni koordinator Ekoškola u Republici Hrvatskoj je Udruga Lijepa Naša iz Zagreba.

Učenice Anđela Čaklović i Nika Paradžik iz 2. AT razreda predstavile su poster Utjecaj globalnog zagrijavanja na oceane, koji prikazuje rezultate pokusa provedenih s ciljem da odgovore na istraživačko pitanje kako porast temperature vode utječe na njezinu temperaturu i pH vrijednost.

Pokusi provedeni pod mentorstvom profesorica Ivane Drobine Truntić i Henriete Matković demonstriraju da globalno zagrijavanje, izazvano klimatskim promjenama, dovodi do otapanja leda i povećanja razine vode, kao i do smanjenja njezine pH vrijednosti tj. povećanja kiselosti. Takva promjena volumena i kemijske ravnoteže oceana može uzrokovati poplave te velike probleme morskim organizmima i čitavom ekosustavu.

Za sudionike Susreta bila su organizirana predavanja i brojne druge aktivnosti, a održan je po prvi puta izvan Zagreba, u Donjem Kraljevcu i jedan od suorganizatora bio je Centar dr. Rudolfa Steinera, koji je prije točno sto godina prenosio poljoprivrednicima svoja saznanja o tome kako proizvoditi hranu da bi ona bila lijek, a pri tome se očuvali okoliš, tlo i bio raznolikost.

Na poveznici OVDJE pogledajte naš poster u cjelini!

 

 

Skip to content