UZ Strossmayer na 3. Tačkijadi u Piškorevcima

Tački (u nekim drugim mjestima nazivamo ih taški ili tačkrle) su tradicionalno slavonsko jelo koje se priprema kao „torbica“ od tijesta punjena domaćim pekmezom od šljiva, kuha i uvalja u pržene prezle tj. krušne mrvice. S ciljem oživljavanja ovog već pomalo zaboravljenog jela, KUD Zora iz Piškorevaca je već treću godine zaredom organizirao gastronomski susret domaćica, kuharica, kuhara, učenika i svih poznavatelja gotovljenja tog jela od tijesta, odnosno Tačkijadu u Piškorevcima, 8. rujna 2024. god.

Sudjelovanje na gastronomskom susretu podrazumijevalo je i natjecanje u gotovljenju najboljih i najukusnijih tačaka, na kojem se tražila najbolja kuharska ekipa. Ekipu naše škole činili su članovi UZ Strossmayer Anamarija Majstorović, kuharica 2.K/Sl, Ana Janjić, pekarica 2.C/M/P i nastavnica Dubravka Scharmitzer.

Od ukupno 10 timova, osim naše škole, timovi su bili i iz Vinkovaca, Otoka, Kopanice, Piškorevaca i iz Tavankuta iz Republike Srbije.
Stručna komisija koju su činili svi posjetitelji Tačkijade su sa svojim istančanim nepcima ove godine pohvalili naše taške. Nismo pobijedili, ali smo zato kroz druženje i prezentaciju struke pokazali kako kuhari i pekari mogu zajedno stvarati ukusno jelo. Bravo za naše učenice!

Zahvalnica

Tekst i fotografije: D. Scharmitzer

Skip to content