Alkohol, vandalizam i nasilje među mladima – preventivni projekt za učenike prvih razreda

Naša škola dugi niz godina surađuje s Policijskom upravom osječko-baranjskom i Odjelom za prevenciju u provođenju različitih preventivnih projekata s ciljem jačanja zaštitnih ponašanja i smanjivanja rizičnih ponašanja kod mladih.

U našoj školi započeli smo s preventivnim projektom Alkohol, vandalizam i nasilje među mladima za učenike prvih razreda. Cilj je podizanje razine svijesti kod učenika o opasnostima konzumiranja alkohola, asocijalnog i nasilničkog ponašanja, upoznati učenike o nužnosti reagiranja na vandalizam, konzumiranje alkohola te nasilje među mladima, razvijanje kod učenika osjećaja odgovornosti za djela koja su počinjena protivno zakonskim odredbama, odnosno pobuditi kod istih svijest da činjenje kaznenih djela i prekršaja povlači za sobom i odgovarajuće sankcije, kod učenika potaknuti i razviti vještine kritičkog razmišljanja, sposobnost prepoznavanja rizičnih situacija, podučiti ih o mogućnostima odabira te kako se oduprijeti vršnjačkom pritisku konzumiranja alkohola i sudjelovanja u nasilničkom ponašanju.

Ivana Perić, mag. ing. admin. chris., približila je učenicima posljedice rizičnoga ponašanja, kazneni postupak te odgojne i zaštitne sigurnosne mjere. Tijekom predavanja učenici su aktivno sudjelovali te su zaključili kako će se pridržavati savjeta te samim tim i podizati razinu kulture nenasilja i primjerenog ponašanja.

 

Skip to content