Šape – slatki miris prošlosti

Miris cimeta, klinčića i naranči podsjeća na Božić, a još više nas ti mirisi vraćaju u djetinjstvo. Kolači koje je naša baka pripremala i danas su omiljeni. Netko ih zove starinski kolači, a netko vjesnici Božića. To su kolači od prhkog tijesta umijesiti sa svinjskom masti uz dodatak mljevenih oraha, meda i cimeta – šape.

Šape mirišu na djetinjstvo i mame osmijeh, vraćaju u prošlost i prizivaju sjećanje na neke drage ljude, na bake, na mame…Ovi starinski kolači obavezno se pripremaju za Božić ali i svadbe i ostale obiteljske svečanosti. Naravno, nije mogao proći nikirvaj bez šapa, odnosno pracni kako ih nazivaju u Slavoniji.Šape se peku u posebnim kalupima, tj. modlicama raznih oblika.

 

Učenici 3.K razreda, zanimanja kuhari, predlažu recept za šape!

Namirnice:

500 g glatkog brašna

250 g masti

250 g mljevenih oraha

200 g šećera

1 žličica sode bikarbone

1 vanilin šećer

žličica cimeta

3 jaje

1 dl meda

 

Postupak:

U veću posudu staviti brašno, dodati sodu i mast te trljajući dlanovima sve pretvoriti u jednoličnu smjesu. Dodati ostale namirnicei umijesiti tijesto koje treba ostaviti u hladnjaku da se odmori.

U zagrijanu pećnicu na 200°C, na limu za pečenje staviti kalupiće napunjene tijestom i peći oko 15 min. Najbolje je kalupiće premazati s malo masti i brašnom da bi se spriječilo lijepljenje šapa.

Pečene šape uvaljati u sitni šećer.

Tekst i fotografije: Dubravka Scharmitzer

Skip to content