Lazanje

lazanje-feat

Lazanje su najpoznatije jelo čuvene talijanske kuhinje iz grupe toplih predjela od tijesta. Starogrčku riječ “lasagnum”, koja se odnosila na jelo ili posudu, preuzeli su Rimljani i s vremenom je oblikovali u riječ “lasagna” za označavanje jela sastavljenog od slojeva različitog nadjeva između redova ravne tjestenine. Danas se ime lazanje upotrebljava i za vrstu široke i ravne tjestenine.

Topla se predjela od tjestenine uvijek poslužuju vruća, pa se za njihovo gotovljenje traži spretnost i brzina. To su lagana, topla, stručno gotovljena i vrlo ukusna jela. Ne smiju zasititi. Mogu biti gotovljena od skupih, ali i jednostavnih namirnica kao što su mljeveno meso, povrće i sir.

Za mačka Garfielda lazanje su najbolje jelo na svijetu i stil života. Za agroturističke tehničare pak, lazanje su jelo koje zahtijeva puno posuda i prljavog suđa.

Lazanje s mesom
(za 6 osoba)

Namirnice:

–  nadjev od mljevenog mesa –
800 g mljevenog mesa
1/2 litre soka od rajčice
2 veća luka i veća svježa crvena paprika
začini: sol, papar, crvena paprika, vegeta, peršinov list, origano

– bešamel –
4 žlice oštrog brašna
150 g margarina ili sv. masti
1,5 l mlijeka
žličica soli

– nadjev od vrhnja –
1 kiselo vrhnje
2 jaja
malo soli i papra

350 g gaude ili bilo kojeg tvrdog sira
700 g lazanje-tjestenine (kupljene ili ručno napravljene)

Priprema:
1. Na ulju pržite izrezan luk i crvenu papriku uz neprestano miješanje. Dodajte mljeveno meso, sok od rajčice i začine. Pirjajte par minuta.
2. Za bešamel na masnoći pržite brašno tri do četiri minute pazeći da ne zagori. Dolijte mlijeko i sol te uz neprestano miješanje kuhajte umak dok ne dobije prepoznatljivu gustoću.
3. Ako mijesite lazanje u brašno dodajte nekoliko jaja i malo vode i soli. Mijesite dok tijesto ne postane tvrdo i jednolično. Rastanjite ga na stroju za tjesteninu kao jednake trake.

Slaganje lazanja u lim:
Na dno lima stavite prvo bešamel, zatim nekuhane trake tijesta izrezane na veličinu lima pa nadjev od mesa. Da se sve dobro poveže dodajte naribane gaude. Ovo slaganje ponovite bar tri puta tako da dobijete na kraju četvrti soj tijesta na koji ćete izliti posebno pripremljen nadjev. Taj nadjev ćete u posebnoj posudi dobiti od vrhnja, razmućenih jaja uz dodatak soli i papra.

Prije stavljanja u pećnicu na kraju dodajte preostalu naribanu gaudu i prstohvat origana, pecite 45 minuta na 220°C.

Skip to content