Priča o lavandi

 

Živimo u vremenu brzih promjena na svim poljima života.

Promijenjen i promjenjiv svijet tržišnoga gospodarstva, europskoga suživota, interkulturalnih odnosa, te globalizacijskih procesa zahtijevaju učinkovitije prilagođavanje pojedinca i društva promjenama i potrebama 21. stoljeća, a to se odnosi i na promjene u sustavu obrazovanja.

Utjecaj informacijskih tehnologija i znanstvenih postignuća ima za posljedicu  ogromne promjene u sadašnjim i budućim potrebama tržišta rada.

Strateške smjernice Republike Hrvatske su: ZNANJE, KOMPETENCIJE, USPJEH I KONKURENTNOST. Ovi ciljevi se mogu postići sustavnim i dugoročnim promjenama sustava odgoja i obrazovanja.

Nacionalni okvirni kurikulum (NOK) donosi okvir za stjecanje temeljnih i stručnih kompetencija i on je osnova za restrukturiranje nastavnih planova i predmetnih kurikuluma na razini osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja, te je osnova za primjenu međupredmetnih tema. Primjena Kurikuluma međupredmetnih tema počela je u škol. god. 2019./2020. u osnovnim i srednjim školama. Svaki od sedam Kurikuluma međupredmetnih tema organiziran je po odgojno-obrazovnim ciklusima i domenama, a unutar kojih su navedena odgojno-obrazovna očekivanja koja pregledno navode što se od učenika očekuje u određenoj domeni ili makrokonceptu međupredmetne teme na kraju svakog odgojno-obrazovnog ciklusa.

Priča o lavandi“ godišnji je međupredmetni školski projekt koji se sastoji od više manjih projekata koji pokrivaju različita stručna područja, a zajedničko im je što obrađuju istu temu-biljku lavandu, ali iz kuta gledanja svake struke.

Projekt je zamišljen kao istraživačko-praktični rada učenika različitih zanimanja i nastavnika strukovnih predmeta koji će u sklopu svojeg predmeta realizirati projekt o lavandi i primijeniti različite inovativne metode poučavanja kako bi se ostvarila odgojno-obrazovna očekivanja međupredmetnih tema vezanih za stručni predmet svakog zanimanja.

Praktičnim dijelom projekta potaknut će se učenike na aktivnost, te zajedno s istraživačkim dijelom projekta doprinijeti ostvarivanju planiranih ishoda učenja.

Cilj projekta „Priča o lavandi“ je potaknuti učenike na kreativno stvaralaštvo i inovativnost u radu, međusobnu suradnju, odgovornost i disciplinu u radu, razvijanje samopouzdanja i samovrednovanja, te upoznavanje sebe i drugih.

U sklopu projekta „Priča o lavandi“ nastale su različite priče o lavandi ispričane od strane kuhara, pekara, frizera, agroturističkih tehničara, soboslikara-ličioca-dekoratera i cvjećara.

Prezentacije o lavandi izradili su učenici i njihovi nastavnici koji su se priključili projektu:

  • Lavanda u gastronomiji-lavanda na tanjuru-učenici 3 PT razreda-agroturistički tehničari i nastavnica Mihaela Tosenberger Andrić
  • Lavanda u piću– učenici 1 K razreda-kuhari i nastavnica Ivana Platužić
  • Lavanda u pekarstvu i slastičarstvu-učenici 3D/M/P razreda-pekari i nastavnica Maja Breulj
  • Lavanda u poljoprivredi-učenici 1C/M/P razreda-cvjećari i nastavnica Lidija Perković
  • Boja lavande-učenici 1 SLD/CNC razreda-soboslikari-ličioci-dekorateri i nastavnica Mirjana Zubak
  • Lavanda u frizerstvu-učenice 3F/K razreda-frizerke i nastavnice Mara Brdar i Ksenija Spajić

Projektom „ Priča o lavandi“ ostvarena su odgojno-obrazovna očekivanja međupredmetnih tema :

  1. Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije
  2.  Osobni i socijalni razvoj
  3. Poduzetništvo
  4. Zdravlje
  5. Učiti kako učiti

Doprinos projektu „Priča o lavandi“ dao je i kolega Ljubomir Tomić kroz informatičko/računalnu podršku: video/audio obrada (konverzija), objava na YouTube kanalu  naše škole, te školskoj web stranici .

Prezentacije gore navedenih priča o lavandi od svakog zanimanja možete pogledati na YouTube kanalu Srednje strukovne škole Antuna Horvata:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLjZEAnAjLC7u9jSV1ojDxeXNagwmRqI-5

Zahvaljujem se svim učenicima i nastavnicima koji su se priključili ovom projektu i pokazali da možemo zajednički ispričati različite priče o istoj temi.

Voditeljica projekta: Maja Breulj, dipl. ing.

Skip to content