Sir od dunja – kitnikez

Prije pet godina u izboru najljepših školskih vrtova RH, srebro je okitilo vrt naše škole koji su zajedno osmislili i uredili učenici i nastavnici. Podijeljen je u pet cjelina: arboretum, ljekovito i začinsko bilje, travnjak, cvjetnjak i plastenik. U arboretumu trenutno raste pedeset vrsta drveća i grmlja, a mjesto je provođenja raznih bioloških istraživanja. Među tom biljnom raznolikosti nalazi se i drvo dunje koje je nekada krasilo sva slavonska sela.

Ove jeseni urodili su prvi plodovi na mladom stablu dunje. Ubrali su ih učenici agrotehničari iz 4. razreda. Nakon odležavanja dunja u hladnom prostoru, upotrijebili su ih za miješanu marmeladu s aronijom i za gotovljenje sira od dunja – kitnikeza. Marmeladu će predstaviti kroz rad Učeničke zadruge Strossmayer, a kitnikez pojesti i vratiti se u djetinjstvo naših baka.

Kitnikez je bio omiljen slatkiš na dvoru Marije Terezije, a danas je skoro zaboravljen. Slastica neobičnog imena germanskog je porijekla gdje Quittenkäse znači sir od dunja, pa od toga i ova naša izvedenica kitnikez. U nekim ćete krajevima naići na naziv kitnkez ili kotonjada. Od davnina se gotovio u Slavoniji, Vojvodini, ali isto tako i u zagrebačkom, kao i dubrovačkom kraju.

Ako napravite kitnikez, napravit ćete domaće žele bombone bez zgušnjivača ili kemijskog konzervansa. Dunje + šećer + limunov sok = kitnikez, kažu agroturistički tehničari.

Recept:

3 veće dunje, oguljene i izrezane na kocke, kuhati u litri vode te nakon 40 minuta kuhanja dodati 3 velike žlice šećera i nastaviti kuhati. Voda će polako ispariti te pri kraju dodati žličicu limunove kiseline. Kuhati još koju minutu i na kraju homogenizirati štapnim mikserom. Dobiveni sir izliti na papir i ostaviti do sutra na hladnom mjestu. Bombone oblikovati željenim kalupićima za kolače.

Možete ih uvaljati u kristalni šećer.

Tekst i fotografije: Dubravka Scharmitzer

 

 

Skip to content