Medenjaci

Medenjaci su tradicionalni božićni kolačići od brašna, meda, cimeta, masnoće i jaja. Tijesto se oblikuje u kuglice koje se zatim peku. U njih se mogu utisnuti orašasti plodovi (orasi, bademi, lješnjaci) ili se mogu preliti šećernom glazurom. To je najjednostavniji opis medenjaka, ali za učenike kuhare, medenjaci su kreativna radionica koja nema kraja.

Med i cimet su zdrave i zanimljive namirnice koje upotrebljavamo kod pravljenja  medenjaka. Osim što pomažu kod mnogih bolesti, zanimljivo je spomenuti i to da pomažu pri mršavljenju. Svako jutro, pola sata prije doručka, na prazan želudac i navečer prije spavanja pojesti žlicu meda s malo cimeta. Ako se uzima redovno, smanjuje se težina čak i debeljucama. Također, uzimanje ove mješavine ne dozvoljava masnoćama da se akumuliraju u tijelu čak i ako je osoba na visokokaloričnoj dijeti.

Božić bez medenjaka je kao Božić bez snijega. Stoga vam predlažemo jedan jednostavan i brz recept. Zašto su ovi medenjaci posebniji od drugih? Pogledajte oblik!. Umjesto običnih okruglih medenjaka, tijesto smo izrezivali kalupom u obliku medvjedića, rekli su kuhari.

Medenjaci mogu biti lijep dar

Medenjaci mogu biti lijep dar

Namirnice:
300 g meda
2  žličice cimeta
250 g margarina
550 g integralnog brašna
1 jaje
1 prašak za pecivo
50 g badema

Priprema:
Zagrijte med, cimet i margarin s 1 žlicom vode. Miješajte dok se svi sastojci ne rastope i dok ne dobijete  ujednačenu smjesu (ne zakuhati, samo rastopiti!). Ostavite tu smjesu neka se ohladi na sobnu temperaturu. Umiješajte u gotovo ohlađenu smjesu jaje, brašno i prašak za pecivo. Mijesite vrlo kratko te  tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite 30 minuta u hladnjak.

Na lagano brašnoj površini rastanjite tijesto na debljinu od četiri do pet milimetara i izrežite keksiće pomoću kalupa. Medvjedićima stavite badem u šape i preklopite. Stavite ih na lim obložen papirom za pečenje i pecite 5 do 6 minuta na 200°C.

Ohlađene medvjediće možete staviti na božićni stol ili ih upakirati u kartonske ukrasne kutije. Izgledaju kao prekrasni božićni poklon.

Skip to content