U Društvu hrvatskih književnika predstavljena naša dvojezična školska kuharica Hrvatska kuhinja / Horvát Konyha

U pauzi između natjecanja na WorldSkills Croatia 2023., 11. svibnja, našli smo i vremena za predstaviti dvojezičnu kuharicu nastalu kao plod suradnje Hrvata iz  Mađarske, Croatice iz Budimpešte i naše škole.

Dvojezična kuharica predstavljena je u prostoru Društva hrvatskih književnika u Zagrebu. O kuharici su govorili ravnateljica Croatice Budimpešta Timea Škrlin Šakan, predsjednik Ogranka DHK Slavonsko-baranjsko-srijemskoga i ravnatelj naše škole Mirko Ćurić i utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina www.oblizeki.com i književnica Božica Brkan, a poeziju Marka Dekića Bodoljaša čitao je naš Slavonac, dramski umjetnik Darko Milas.

U kuharici je inače objavljeno 105 od ukupno 365 recepata koje je sakupio književnik i prevoditelj te član DHK Marko Dekić Bodoljaš (1937.-2017.).  Sva objavljena jela su i napravljena prema napisanim receptima i zatim fotografirana, a izradili su ih učenici i nastavnici naše škole u svojim praktikumima.

Istaknuto je kako je ovo vrlo uspješan projekt i sasvim sigurno doprinosi očuvanju identiteta Hrvata u Mađarskoj, a također i hrvatske kulture općenito, čuva od zaborava neka stara i gotovo zaboravljena jela i recepte i ostaje kao jedan trajan dokument ovoga vremena koji će svoju vrijednost tek  pokazati u budućnosti.

Izvor: http://oblizeki.com/hrvatska-kuhinja-horvat-konyha-predstavljena-u-drustvu-hrvatskih-knjizevnika-27591

 

Nakon programa, gosti i sudionici su pozvani na degustaciju starih slavonskih specijaliteta.

Skip to content