Naši učenici sudjelovali na radionici: Priprema mesa za gotovljenje na otvorenoj vatri

Na školskom gospodarstvu u Trnavi, 21. lipnja 2023. u sklopu pripreme učenika za natjecanje uspješno je održana radionica pod nazivom Priprema mesa za gotovljenje na otvorenoj vatri u organizaciji RCK VirtuOs i SSŠ Antuna Horvat, Đakovo. Natjecanje za koje se naši učenici pripremaju je kuharsko natjecanje „Zlatna kuna“.

Radionicu je održao, predstavnik obrta “Bođirković” iz Borova,  koji ima dugogodišnju tradiciju proizvodnje i prerade mesa. Obrt ima “kuću mesa” koja posluje od 1982. godine i jedini je proizvodni obrt ovog tipa na našem području, a sudjelovali su učenici kuharskog smjera.

Radionica se radila na opremi koju smo dobili u sklopu projekta i partnerstva s RCK VIrtuOs, na  profesionalnom vanjskom roštilju koji je  posebno napravljen za gotovljenje jela na otvorenoj vatri. Učenici su imali priliku upoznati se s pravilnim postupcima pripreme mesa za ovakav način gotovljenja. Saznali su  koje se namirnice, meso i mesne prerađevine najbolje gotove na ovakvom tipu roštilja, koji su postupci pripreme mesa, koje temperature su najbolje za najkvalitetnije pečenje na otvorenoj vatri, koja oprema se koristi i kako se njome služi, a također i kako se prilagoditi uvjetima  visoke vanjske temperature od preko 30 °C u kojima nije niti najmanje lako boraviti i raditi roštilj.

Dnevni red radionice:

  1. Od 10:00 do 13:00 sati – priprema namirnica, posuđa i alata
  2. Od 13:00 do 14:00 sati – predavanje na temu postupci pripreme mesa za gotovljenje na otvorenoj vatri
  3. Od 14:00 do 15:30 sati – gotovljenje jela
  4. Od 15:30 – degustacija jela

Učenici su ovom radionicom podigli svoje kompetencije i u obrazovnom i u praktičnom dijelu, također su poboljšali i svoje vještine koje će koristiti  na natjecanju,  a isto tako i nakon završetka školovanja, na budućem radnom mjestu. Iskustvo koje su stekli posebno je  važno jer ovakav način gotovljenja jela još uvijek je najpopularniji i najčešći u našim krajevima, a dobar roštilj-majstor je uvijek tražen i cijenjen.

 

Izvještaj sastavila:

Marija Katilović, dipl. ing.

 

 

Skip to content