Učenici i nastavnici škole gostovali u Pečuhu

Delegacija učenika i nastavnika iz naše škole 5. prosinca 2023. u sklopu projekta RCK VirtuOs posjetila je školu Zsolnay Vilmos Vocational High School and Vocational School u Pečuhu. Škola ima 900 učenika u sektoru ugostiteljstva i turizma. Posjet se dogodio zbog uspostavljanja međunarodne suradnje, budući da škola u Pečuhu ima slastičarska, kuharska i ugostiteljska zanimanja. Održan je radni sastanak predstavnika obje škole i dogovorene su smjernice suradnje i uzvratni posjet. Nakon sastanka domaćini su nas poveli u obilazak škole i praktikuma za kuharstvo, pekarstvo, slastičarstvo i ugostiteljsko posluživanje gdje su nam učenici prikazali što sve rade na praktičnoj nastavi i mogli smo uživo vidjeti način rada  škole u jednoj drugoj državi EU. Zanimljivo je spomenuti da škola posjeduje vlastiti bazen u kojem se održava dio nastave TZK što je svakako vrijedno pohvale. Bit će nam zadovoljstvo uspostaviti suradnju s ovom školom, prvenstveno radi razmjene iskustava i poboljšanja načina rada, a time i kvalitete nastave. Ravnatelja i suradnike pozvali smo na proslavu Dana škole kod nas u Đakovo.

U sklopu posjete Pečuhu istog dana u popodnevnim satima sudjelovali smo na još jednom događaju, ovoga puta u Hrvatskom klubu August Šenoa, na 135. rođendan najvećeg đakovačkog pisca, svećenika i profesora na Bogosloviji, Nikole Tordinca (Đakovo 1858.-1888), priređen je prigodan književno-gastronomsko-glazbeni program koji je povezao Đakovo i Pečuh te hrvatsku i mađarsku kulturu na kojem smo aktivno sudjelovali. Tordinac je autor znamenite monografije o narodnim običajima, pjesmama i plesovima Hrvata iz Pečuha, a knjigu su predstavili ravnateljica Croatice iz Budimpešte Timea Šakan Škrlin i prireditelj knjige Mirko Ćurić, a program je vodio voditelj Kluba Mišo Šarošac. Istaknuli su važnost Tordinca kao književnika, sakupljača narodnog blaga i prevoditelja koji je prvi u svijetu preveo neko djelo njemačkog pisaca Karla Maya na strani jezik i to baš hrvatski jezik, još 1880. U sklopu programa učenici Srednje strukovne škola Antuna Horvata Jan Juroš i Borna Blažević pročitali su odlomke iz priče Nikole Tordinca Poldrug ure ispod zemlje, koja govorio i rudnicima ugljena u okolici Pečuha koje je Nikola posjetio u pratnji svog pečuškog rođaka Nace.

Osim Nikoli Tordincu program je bio posvećen projektu nakladničke kuće Croatica iz Budimpešte i Srednje strukovne škole Antuna Horvata: Hrvatska kuhinja – Horvat Konyha, u koju su zajednički objavili prije godinu dana, a donosi recepte koje je sakupio književnik Marko Dekić iz Budimpešte. Nastavnice i nastavnici Srednje strukovne škole su s učenicima skuhali, ispekli  i fotografirali sva jela iz kuharice, a dio njih su priredili za kušanje gostima okupljenima u Hrvatskom klubu August Šenoa uz školsko vino, berbe 2021. i 2022., a nazočni su bili oduševljeni kakvoćom priređene hrane i vina koje su kušali. Svima se na poseban način zahvalio generalni konzul Konzulata Republike Hrvatske u Pečuhu Drago Horvat, koji se zahvalio nastavnicima, nastavnicima, učenicima i učenicama škole na prezentaciji hrvatske kulture i gastronomije u Mađarskoj.

Izvještaj sastavila:

Marija Katilović, dipl. ing.

 

 

Skip to content