Preventivna kampanja ”Web heroj” u našoj školi

U našoj je školi 12. veljače 2024., u suradnji s Policijskom upravom osječko-baranjskom u sklopu projekta Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta koji provodi Ministarstvo unutarnjih poslova, provedena aktivnost iz preventivne kampanje Web heroj. Aktivnost je u našoj školi provela policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika, Policijske uprave osječko-baranjske, Ivana Perić,mag. ing. admin. chris., čiji je cilj osvijestiti i educirati učenike o nužnosti i načinima zaštite u virtualnom svijetu kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. 

S učenicima se razgovaralo o tome koliko često razmišljaju o mogućim opasnostima na internetu i o pojavnim oblicima kibernetičkih prijevara jer nam je cilj informirati i pojačati svijest učenika koji koriste internet da ga koriste oprezno i na siguran način, da se upoznaju s pojavnim oblicima prijevara na internetu, kako ih prepoznati te se uspješno zaštititi i unaprijediti svoju računalnu sigurnost kako ne bi postali žrtve kaznenih djela.

Oblici prijevara koje prevaranti koriste kako bi od potencijalnih žrtava došli do novaca, osobnih i financijskih podataka su:

Online prijevare: prijevare s računima, direktorska prijevara, investicijske prijevare, prijevare pri online kupnji, romantične prijevare…

Krađa identiteta: Phishing“ mrežna krađa identiteta, „Smishing“ krađa identiteta SMS-om, „Vishing“ krađa identiteta pozivom, lažne stranice banaka, i slično.

Savjeti učenicima su da ukoliko nešto nije istinito u stvarnom svijetu nije ni u virtualnom, te da ukoliko primijete bilo što sumnjivo prijave odmah policiji.

Kako bi se i vi mogli informirati i educirati o kibernetičkim prijevarama posjetite stranicu „Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba“ https://webheroj.hr/.

Skip to content