Noć knjige: KAVA – sinonim za druženje

Naši su učenici ove godine dva puta sudjelovali u obilježavanju Noći knjige, manifestacije koja se u Hrvatskoj održava od 2012. godine: 23. travnja u našoj školskoj knjižnici s temom Čarobni svijet Ivaninih bajki, a 24. travnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo s temom: KAVA – sinonim za druženje. Bio je to još jedan događaj iz dugogodišnjeg zajedničkog projekta Gradske knjižnice i čitaonice Đakovo i naše škole, IZ KNJIGE NA STOL.

Kada želimo s nekim popričati, prokomentirati novu knjigu ili otkriti tajnu, ali i „otračati“ nekoga u slučajnom susretu, najčešće kažemo: „Idemo na kavu“. Nekada pijemo kavu, a nekada zapravo želimo druženje.

Uz omiljeni miris poznatog napitka, pokušajmo nabrojiti vrste kava: espresso, produžena s mlijekom, produžena crna, dupla, kratka, melange, kapučino, macchiato, nesica, turska, irska, ledena…

Osim napitka, kavu možemo naći i u različitim kolačima, bombonima ili čokoladnim punjenjima. Na nama je da se zapitamo je li moguće postati ovisnik o kavi napitku ili kavi slatkišu!? Sigurna sam da je sat vremena druženja uz kavu hrvatski prosjek!

U edukativnom programu od 18 do 20 sati u prostoru čitaonice oživjeli smo i proživjeli doslovno sve tajne koje nosi ovaj poznati napitak kroz predavanje nastavnice Snježane Koturić iz Srednje škole Ilok. Lijepo smo se podružili uz šalicu kave, osladili se rahatlukom i bombonima od kave, kušali tiramisu i liker od kave, poslušali glazbenu točku naših učenika Filipa Ćurića i Borne Blaževića “Kafu mi, draga, ispeci”, a gošće Gradske knjižnice dale su osvrt na književnike Julijanu Matanović i Slavka Mihalića. Učenica Anamarija Majstorović pobrinula se da u svakom trenutku šalice i tanjuri budu puni!

Iz knjige na stol s temom KAVA bio je ovaj puta pun pogodak, zaključili su gosti Gradske knjižnice i čitaonice.

Tekst: Dubravka Scharmitzer

Fotografije: Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo

Skip to content