Svjetski dan kulturne raznolikosti – Međunarodna suradnja s OŠ M. Gubec Tavankut

21. svibnja, Svjetski dan kulturne raznolikosti, dan je koji je UNESCO proglasio 2002. godine. Mnoge države svijeta uključuju se u obilježavanje toga dana kroz različite aktivnosti kako bi prikazale važnost raznolikosti, a ove smo se godine uključili i mi s našim učenicama, zajedno s članovima KUD-a ZORA Piškorevci.

Na poziv ravnateljice Stanislave Stantić Prćić iz OŠ Matija Gubec Tavankut u Republici Srbiji, učenice zanimanja kuhar Anamarija Majstorović iz 1. K/SL i Lana Živković iz 3.K predstavile su tačke/taške ili bratske uši, po mađarski barátfüle, jelo iz zajedničke prošlosti iz vremena Austro-Ugarske Monarhije. Raznolikost vidimo i u kulturnoj baštini, ali i međugeneracijskoj povezanosti. Stoga je suradnja s KUD-om pravi pokazatelj gdje zanimanje kuhar ima vrlo važnu ulogu.

Hvala našim tavankutskim domaćinima, ravnateljici Stanislavi Stantić Prćić te tajniku društva HKPD Matija Gubec koji su nam predstavili svoj rad u području kulture i obrazovanja. Hvala i Gradu Đakovu koji je podržao ovu međunarodnu suradnju.

I na kraju možemo reći da je kulturna raznolikost i poštivanje ljudskih prava te, kroz baštinu, i izvor naše kreativnosti.

Stoga, važno je obilježavati i slaviti Svjetski dan kulturne raznolikosti.

Tekst: Dubravka Scharmitzer

Fotografije: KUD ZORA Piškorevci

Skip to content