eTwinning projekt ‘Women on the street’

U ovoj nastavnoj godini, učenici 2.TM razreda (tehničar za mehatroniku) Marko Birtić, Matija Blažević, Robert Gotovac i Nikola Mamić sa svojom nastavnicom engleskog jezika Tamarom Jakšić, sudjelovali su u eTwinning projektu ‘Women on the street’ koji je osmislila Zrinka Kedačić, nastavnica Ekonomske škole Braća Radić iz Đakova.

Učenici su istražili koliko ulica ima grad Đakovo, koliko ulica je nazvano po ženama i koje su to žene, te na koji način ulice u Republici Hrvatskoj dobivaju imena.

U projektu je sudjelovalo 9 zemalja: Italija, Francuska, Grčka, Češka, Turska, Španjolska, Rumunjska, Mađarska i Hrvatska.

Osim ova tri zadatka, učenici su osmislili i dali prijedlog za logo projekta, predstavili sebe, naš grad i školu, obilježili  Međunarodni dan žena, izradili čestitke za Majčin dan, zajednički napravili kalendar za sljedeću godinu te su za svaki mjesec učenici izabrali jednu ženu iz svog kraja koja je poznata u cijeloj zemlji ili svijetu.

Također su napravljene usporedbe podataka po mjestima, te je utvrđeno da je svugdje ista situacija – jako malo ulica nazvano je po ženama bez obzira na to što su napravile. Postotak se kreće od 0 do 5%. Npr. u Đakovu je 141 ulica, a samo 3 su dobile imena po ženama, što je 2,13%.

Učenici koji su sudjelovali u projektu su jako zadovoljni, što su pokazali na zajedničkom sastanku putem aplikacije Google meet. Svi su sudjelovali sa svojim prezentacijama te se slažu u jednom – bez obzira što žene napravile, i dalje su u drugom planu.

Završni proizvod projekta je prijedlog Gradskom vijeću – Odboru za imenovanje ulica, da se sljedeća nova ulica u mjestu nazove po jednoj lokalnoj ženi koja je zaslužna u kulturnom ili nekom drugom smislu.

Prijedlog učenika naše škole je Vjera Biller, najpoznatija đakovačka avangardna slikarica za koju jako malo Đakovčana zna.

Tamara Jakšić, prof.

Skip to content