Zvrkovi od blitve

Blitva je lisnato zeleno povrće s debelom i hrskavom stabljikom, naziva se još i čuvaricom zdravlja. S obzirom na to da spada u istu porodicu biljaka kao špinat i cikla, dijeli i iste okuse. Ima gorčinu listova cikle i blagi slankasti okus listova špinata.

Konzumiranjem blitve u organizam se unose znatne količine vitamina K koji ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi te održava zdravlje i čvrstoću kostiju jer se pod utjecajem mikroflore u probavi pretvara u oblik vitamina koji aktivira glavni protein u kostima. Blitva je omiljeno jelo velikog broja ljudi, a pripada niskokaloričnim namirnicama pa se smatra idealnom hranom za održavanje tjelesne težine.

Posebno se preporučuje sportašima jer ublažava grčeve u mišićima, ali i osobama koje imaju problema s čestim glavoboljama.

Blitvu iz školskog biovrta agroturistički tehničari su u lipnju spremili u led, a sad,a u jesen, pripremili su ju kao vrlo ukusan obrok. Probajte i vi napraviti zvrkove od blitve.

Recept:

 Namirnice za vučeno tijesto:

1 kg brašna (bijelo glatko)

4 dl mlake vode

pola žlice soli

pola dl ulja

Namirnice za nadjev:

0,5 kg svježeg kravljeg sira

vrećica (2 litre) blitve iz leda

1 jaje

žlica soli

pola kiselog vrhnja

 

Priprema:

Zamijesite brašno i sol s toplom vodom uz dodatak malo ulja. Mora ispasti glatko tijesto koje ćete podijeliti u tri  kuglice, potapšajte ih malo po vrhu da slegnu i premažite uljem. Tako neka odstoje dok ne pripremite nadjev, oko pola sata. U međuvremenu u posebnu posudu dodajte navedene namirnice za nadjev i pomiješajte.

Tijesto razvucite na stolu na stolnjaku koji ste prethodno posuli s malo brašna, što tanje. Nadjev stavite sa  strane, namotajte prema sredini, prerežite, te svaki komad namotajte u zvrkove i složite na lim u koji ste stavili papir za pečenje. Prije pečenja sve politi s malo ulja. Peći na  200° oko 50 min.

Pred kraj pečenja zvrkove zalijte s pola vrhnja razmućenog s malo mlijeka i malo soli.

Branje blitve u školskom biovrtu

Pranje blitve

Spremanje blitve u led

Oblikovanje zvrkova

Pečeni zvrkovi od blitve

 

Skip to content