Suzbijanje vršnjačkog nasilja kroz sport – posjet Colegiul Energetic škole, Valcea, Rumunjska

Od 5. do 9. veljače 2024. godine u Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata i OŠ Josipa Antuna Ćolnića boravilo je dvoje nastavnika Tjelesne i zdravstvene iz škole Colegiul Energetic , Valcea, Rumunjska s ciljem praćenja nastave svojih kolega i razmjenom iskustava. Ova aktivnost je bila u sklopu Erasmus+ projektaSuzbijanje vršnjačkog nasilja kroz sport“, br. 2023-1-RO01- KA121-SCH-000112898. Đakovčki nastavnici, Rolanda Lončarić Takač, Mario Beljan, Anđelko Šimić, Branimir Popović, Sonja Sabo I Alen Rajzl, prilagodili su nastavni plan I program temi projekta primjenjujući metode I oblike rada kojima su potaknuli učenike na razmišljanje o prisutnosti vršnjačkog nasilja I njihovoj sredini , svakodnevnim situacijama , osobnim iskustvima, načinu reagiranja, te doprinijeli podizanju svijesti o neprihvatljivosti takvog ponašanja. Učenici su sudjelovali u timskim sportovima igrajući uloge nasilnika, žrtve i promatrača i na taj način doživjeli iskustvo koje njihovi vršnjaci proživljavaju svakodnevno, a na kraju nastavnog sata razgovarali su sa svojim nastavnicima I izrazili svoje mišljenje I osjećaje. Ova aktivnost praćenja nastave je nastavak višegodišnje suradnje ovih dviju đakovačkih škola s EuroCompetentom kao organizacijom za podršku i posredovanje sa školama iz Europe čiji  ravnatelji, gospodin Mirko Ćurić i gospodin Zvonko Belvanović, svojom spremnošću na suradnju izgrađuju novu, Europsku dimenziju ustanova koje vode, a svom nastavnom osoblju omogućavaju stručno usavršavanje na međunarodnoj razini neophodno za napredovanje .

Dio tih projektnih aktivnosti bila je i jednodnevna radionica stručnog usavršavanja na međunarodnoj razini pod nazivom “TAKE ACTION IN PEER BULLYING PREVENTION” na kojoj su sudjelovali nastavnici iz Rumunjske, njihovi domaćini, nastavnici TZK iz Strukovne škole Antuna Horvata I OŠ Josipa Antuna Ćolnića, ali i nastavnici drugih predmeta te nastavnici razredne i predmetne nastave iz OŠ Vladimir Nazor I OŠ I.G: Kovačić.

Radionicu je organizirao EuroCompetent – obrt za usluge u obrazovanju, kulturi i intelektualne usluge  a moderirale su je Snježana Marić, izvrsna savjetnica Zlata Hrženjak, savjetnica i trenerica za nastavnike u obrazovanju odraslih, a  edukacija je imala za cilj podizanje svijesti o tome sto je prevencija, i koliko smo individualno odgovorni  I spremni u sustavu formalnog odgoja i obrazovanja baviti se ovom problematikom.  Završna aktivnost edukacije fokusirala se na izradi  akcijskog plana za svoj predmet/ sat razrednika itd, s konkretnim aktivnostima za koje, kako smo pokazali nisu potrebni ni veliki novci, ni oprema ,samo volja i empatija, Svi materijali s edukacije biti će objedinjeni u digitalnom obliku I dostupni na korištenje svim školama sudionicama u realizaciji aktivnosti,

EuroCompetent je ujedno bio I organizacija za podršku školama sudionicama u projektu čija uloga je pomoći partnerskim školama ostvariti ciljeve I ishode predviđene projektnom prijavom , pripremiti I popuniti obrasce sporazuma o učenju , obrasce za praćenje, te razraditi raspored praćenja nastave koji će biti u skladu s Erasmus+ obvezom kvalitete , pripremiti certifikate sa svim potrebnim podatcima te pomoći u organizaciji smještaja i interkulturalnih aktivnosti.

Radionica se održala u prostorijama enološkog laboratorija u Trnavi na imanju Srednje strukovne škole Antuna Horvata te se ovom prilikom još jednom zahvaljujemo ravnatelju Mirku Ćuriću i osoblju koje je sudjelovalo u organizaciji tog događaja.’‘ – S. M.

Skip to content